Translate

петък, 9 ноември 2012 г.

Каузата на Теодора Захариева продължава с голям благотворителен концерт



под наслов Акция за борба с рак на гърдата“ с участието на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, диригент Пламен Джуров, който ще се състои на 21 ноември 2012 (Ден на християнското семейство) г. от 19 ч във Военния клуб - София.
Събраните средства ще се предоставят на Центъра за защита правата на здравеопазването (ЦЗПЗ), който вече 4 години организира скринигови изследвания за рак на гърдата по идея на първия председател на организацията - Теодора Захариева
Самата тя - жертва на рака, посвети живота си в помощ на хората, страдащи от тази болест. Благодарение на нейната себеотдадена и последователна активност, идеята продължава да се развива и да получава  все по-широка подкрепа от различни организации и компании. 

Концертът е организиран от фондация „Помощ за България“, със спонсори: Софийска община, Министерство на отбраната, Ротари клуб – София, CANTUS FIRMUS.
Билети за концерта могат да се закупят на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, както и онлайн на TICKETSBG.COM


Допълнителна информация за рака на гърдата:

Това е най-честото онкологично заболяване при жените. Всяка година над  4000 българки чуват тази диагноза, която може да има благоприятен изход със  съвременните методи на лечение е ако се открие в началните стадии. Кампанията цели не само да се извършат безплатни прегледи, но и да се създадат нагласи у жените, че болестта е лечима, стига те самите да са активни в самонаблюдението и при най-малкото съмнение да търсят лекарска помощ.
Заболяването се среща най-често сред жените на възраст между 40 и 60 годишна възраст, но има и случай на установен рак при 18 годишно момиче. Ето защо, макар прегледите да са насочени преимуществено към жени на възраст между 40 и 60 години, могат да се включат и всички желаещи. 
Много жени в селата и малките градове са силно затруднени да отидат на лекар – специалист, поради бедност и отдалеченост от големите болници. Профилактичните прегледи, организирани от ЦЗПЗ, са насочени именно към такива населени места, където нуждата от подкрепа за населението е и най-голяма.
През последната година
такива прегледи са проведени в  Кюстендил, Дупница, Велинград, Ямбол, Панагюрище, Сапарева баня, Ардино, Крумовград, Копривщица, Чипровци, Рила, Брусарци, Чавдар, Мирково, както и в Дома за жени с психични заболявания в Лакатник.
Прегледите се извършват от лекари-специалисти от университетските болници в София. Всяка жена с рак или съмнение за такъв се приема веднага за диагностично уточнение и лечение в специализирана болница, като по този начин се прескача сложната административна стълбица на здравната система.
Скринингът включва клиничен и ехографски преглед. ЦЗПЗ разчита на съдействието на общинските власти, които осигуряват подходящо помещение, разгласяване сред населението и предварително записване на всички желаещи.
Общият брой на жените, които са преминали през профилактични прегледи, е 7595.
През 2013 година, в рамките на кампанията се предвижда да се включи и изследване с подвижен мамограф, с което да се повиши прецизността на диагностиката. 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар