Translate

вторник, 6 ноември 2012 г.

За бога, братя, не боледувайте!



Тази безсмислена фраза ми хрумна, когато прочетох в Националния рамков договор, сключен между НЗОК и Българския лекарски съюз безумието, наречено "редуциране на болните". Как и по какъв начин? Със средствата на модерната медицина на 21. век, или на профилактиката? Не! С административни мерки и абсурдни съкращения и икономии.Имам 45 години практика като лекар. Присъствал съм най-малко на пет сесии на най-висшия световен медицински форум -Световната здравна асамблея в Женева. Участвал съм в научни конгреси на най-високо ниво по всички континенти. Но такова чудо чух и прочетох за първи път, сътворено от безотговорни лица, за които не мога да си позволя да използвам свещените думи "лекари", а още по-малко "човеци".
Но да не бъда голословен. Предполагам, че и болните, пак и здравите българи са още ошашавени от подаръците, които герберският Дядо Коледа извади тази година от чувала, наречен "Национален рамков договор". Не мисля, че съм закъснял със справедливата си критика. Ето я и нея:
1. Сумите за клиничните пътеки по химиотерапия на онкоболни-те се намаляват драстично от 82,180 на 29,000! Толкоз! Републиканският специалист по онкология и директор на най-голямата онкоболница у нас, доцент Валерианова,   пред всички медии бе изпаднала в ужас. Кого да лекува по-напред и кой да ходи сам да си купува лекарствата,  които и при това са скъпи и прескъпи? Само преди една година друга водеща специалистка у нас - видната кардиоложка проф. Джоргова, отправи в празното пространство същия въпрос по повод безумното орязване на средствата за лечение на болните от инфаркт.
2. Малко били безплатните талони за консултации  при специалисти и за изследвания, без които съвременната медицина не може. Не достигали. И какво от това? В правителствената болница талони не се искат, разбира се, 3aVIP персоните! Новото старо въведение в НРД-2012 препоръчва -"при специалисти без талон, но срещу заплащане" и "сиренето било с пари" - виж ти. Колко? За колкото се спазарите с едноличните търговци, пардон - със "специалиста". Разбира се, и на него са му нужни модерни изследвания. Но НРД-2012 му отпуска за целта, т.е. само за платените частни консултации, 10% от полагащите му се направления.
3. Добре де, а ако нямаш пари? Ами да караш без изследвания. Това е! Едно време лекарите в Средновековието са проверявали дали урината на пациентите им съдържа захар, като са я близвали. Какво пречи това да се прави и през 21. век? Може би затова тази тема  изведнъж  стана "конфиденциална" и услужливо се избягва в коментари и анализи по медиите.  Пък и  няма профилиран журналист, който да зададе професионално от медицинска гледна точка и неудобен от политическа гледна точка въпрос.
4. Оформи се официално нелегалната идея за приватизиране на болниците. Така гласят приетите от кабинета промени  в Закона за лечебните заведения, и то по един много елегантен, но същевременно безскрупулен начин. Според тези промени НЗОК сама ще избира с кои здравни заведения ще работи и с кои не. Въвежда се и се предлага т.нар. дневен стационар. "Техниката е толкова напреднала, че човек претърпява манипулация и се връща на работа... а ако иска да остане в болница - касата няма да му я плати" - безсрамно заявяваше бившият здравен министър Константинов. По този повод Управителният съвет на Сдружението на общинските болници в България декларира: "През 2011 г., независимо от нашите усилия и отправяни предупреждения за последиците от НРД-2011 към Народното събрание, Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз и НЗОК, продължава рязкото влошаване на нормативно определените условия за работа на общинските болници и съответно предоставянето на болнична медицинска помощ на обслужваното от тях население... Управителният съвет за пореден път категорично заявява, че не е допустимо за големи групи от населението на България достъпността до медицинска помощ значително да се ограничава, да се ликвидират работещи болници и да се използва НРД-2012 като основно средство това да се случи." Широко рекламираната здравна реформа се оказа в действителност суспендиране на неотменните ни конституционни права. Вместо гарантираните от чл. 52 на Конституцията "...достъпна медицинска помощ и безплатно медицинско обслужване", българските граждани са подложени на ограничения, рекет и унижения от самозабравили се чиновници, грижещи се само за своето благополучие. Здравеопазването е конституционно право и то не може да се осъществява срещу заплащане. Лекарската дейност не е търговия, както и спасяването на човешки живот не е търговска услуга!

Доц. д-р Гео Нешев
В-к „Земя”

Няма коментари:

Публикуване на коментар