Translate

вторник, 6 ноември 2012 г.

У нас се продават опасни за здравето китайски пълнители за електронни цигари



Проверките се извършват по европейската система Рапекс за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти. На флаконите от издирваната партида е указано, че в течността за електронните цигари няма никотин. Резултатите от направения химичен анализ показват, че концентрацията на веществото е много над нормата.
Според д-р Мариета Дянкова от РЗИ - Русе това е сериозно заблуждение, защото потребителите може да смесят тази течност, за да си осигурят някаква средна концентрация, а всъщност ще получат възможност за усвояване на многократно повече никотин, отколкото в конвенционалните цигари, които преди това са пушили, без да знаят това. Тези течности трябва да имат обозначения - знак, че е токсично, защото една такава течност - 15 или 20 мл, да не говорим за 30, ако неволно бъде изпита от дете, понеже токсичната доза е на килограм тегло, това е доста вероятно да доведе до фатален изход, поясни тя. По думите на д-р Дянкова това не е първият случай с липсваща важна информация за потребителите на електронни цигари.
Според закона за химикалите продавачите на електронни цигари са задължени да предоставят на клиентите си информационен лист за безопасната им употреба на български език, но само ако го изискат. В момента се проверяват всички обекти за продажба на въпросните пълнители.
Електронните цигари вече са забранени в страни като Австралия, Нова Зеландия, Бразилия и Канада.

Няма коментари:

Публикуване на коментар