Translate

четвъртък, 22 ноември 2012 г.

Столична община бе осветена по повод Деня на недоносеността



Сградата на Столична община беше осветена в лилаво на 17 ноември- Световният ден на недоносеността, когато сгради, паметници на културата и забележителности в целия свят бяха осветени в лилава светлина. Инициативата в страната и света се случва с подкрепата на Световният алианс срещу преждевременното раждане и Европейската фондация за грижа за новородените (EFCNI. Още три български града се включиха в първото за страната ни отбелязване на международната кауза – Сливен, Варна и Велико Търново. Целта на организаторите от фондация „Нашите недоносени деца". е да насочат вниманието към проблемите на преждевременно родените деца и техните семейства, както и към проблемите и рисковете, съпътстващи преждевременното раждане.
„В България 10% от всички новородени се раждат недоносени, което прави около 7000 деца на година” алармира Нина Николова, председател на фондация "Нашите недоносени деца". "В някои градове в България статистиката е дори по-сериозна – там процентът на преждевременно родните бебета достига до 12-13%", отбеляза тя.
От фондацията припомнят и статистиката в световен мащаб - 15 млн. бебета се раждат преждевременно всяка година, а само в Европа броят им е 500 000. Недоносеността е една от основните причини за неонатална смъртност – 1 млн. бебета годишно умират, защото се раждат прекалено рано. Около 75% от тях могат да бъдат спасени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар