Translate

вторник, 6 ноември 2012 г.

България е на 21 място в Европейски индекс за качеството на грижите за болни от хепатит



На 6 ноември 2012 г. в Брюксел бяха представени резултатите от първия в Европа Хепатитен индекс, който сравнява 30 държави по показатели, свързани с грижата за болните от хепатит.Според този индекс, България се намира на 21-во място по показатели за качеството на скрининга, лечението и грижите за болни от хепатит, сред 27-те държави членки на Европейския съюз, Швейцария, Норвегия и Република Хърватска.


Специално внимание беше обърнато на страната ни, във връзка с националния план за профилактика, скрининг, ранна диагностика и лечение на вирусните хепатити.
Зам. министърът на здравеопазването

и председател на Постоянен комитет към Регионалния комитет на СЗО за Европа г-жа Десислава Димитрова изнесе презентация в рамките на политическата сесия на събитието. Тя обърна специално внимание на създаването на Национална хепатитна програма в България, въпреки влошената икономическа обстановка в Европа. Беше изтъкнато, че политиците в България осъзнават, че хепатитът води до огромни публични разходи за държавите членки, свързани най-вече с лечението на тежките и късни усложнения (чернодробна цироза и рак на черния дроб), както и огромни разходи за трансплантации. Поради тази причина, Националната хепатитна програма в България ще има за основни цели превенция, ранна диагностика и скринингова програма и навременно лечение с цел ограничаване на финансовата и медицинска тежест от усложненията, свързани със заболяването.

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист” и изпълнителен директор на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания (ELPA), представи основните насоки на българския хепатитен план, който ще бъде изграден съобразно рамковата програма на Световната здравна организация за превенция и контрол на вирусни хепатитни инфекции. Той изрази надежда, че и други държави в Европа ще последват примера на България и ще изградят свои национални хепатитни програми.

„Позицията на България на 21 място в Хепатитния индекс показва, че сме положили основите, но все още има много мерки, които да се предприемат за подобряване грижите за болните с хепатит в България. Това, което липсва, е стратегическа координация и по-добро финансиране, които биха помогнали да се инициират и доведат до пълния си потенциал усилията на лекари, пациенти и други заинтересовани страни в България. Българското правителство взе правилното решение за създаване на Национална програма за борба с хепатита. В момента Франция е единствената държава, която е развила такава програма и за момента резултатите са обещаващи.”, заяви д-р Хасърджиев .
------------------
Европейският индекс за качеството на грижите за хепатитно болни е създаден от шведската научноизследователска организация Health Consumer Powerhouse (HCP) от името на и финансирана от Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания (ELPA), на която „Хепасист” е член. Докато над 90% от децата са обхванати от задължителна ваксинация срещу хепатит B, липсват системни мерки за ваксинация на високорискови групи като здравни работници, близки на заразени с хепатит В хора или наркозависими. Без обществено субсидиране, ваксините се заплащат изцяло от пациента.
Според данните на Индекса, периодът на изчакване за посещение при специалист на надвишава 4 седмици и децата се лекуват в специализирани отделения. За сметка на това, най-новите лекарства не са достъпни.
Индексът подчертава недостиг на скрининг за заболяването сред населението – въпреки че са финансирани от администрацията, изследванията и консултацията не са безплатни или анонимни, рутинен скрининг не се провежда систематично нито за населението като цяло, нито за основни рискови групи.
Първото място заема Франция, следвана от Словения и Германия. „Позицията на Франция частично се дължи на националната координация на действията“ – казва д-р Хасърджиев. Франция е единствената държава, която е разработила национален план за справяне с всички аспекти на грижите за хепатитно болни. Централната координация помага да се използва пълният потенциал на иначе изолираните усилия на лекарите, групите болни и други заинтересовани страни.

--------------
Хепатитът представлява възпаление на черния дроб, което най-често се причинява от вирусна инфекция. В България около 1,5,% от населението страда от хепатит С, 4-8% – от хепатит В. В Европа 23 милиона души страдат от хроничен вирусен хепатит, като 125 000 умират на година. Според Световната здравна организация 2 милиарда души по целия свят са били инфектирани с вируса на хепатит В и повече от 350 милиона имат хронични чернодробни инфекции. Около 150 милиона души имат хроничен хепатит С. Без навременно лечение, и двата вида хепатит могат да доведат до цироза и рак на черния дроб и сериозни вторични увреждания. Повечето пациенти не знаят, че са заразени.
 



Няма коментари:

Публикуване на коментар