Translate

четвъртък, 8 ноември 2012 г.

10-ти ноември-Световен ден за информиране относно невроендокринните тумори




Тазгодишната кампания минава под знака на зебрата – международния символ на невроендокринните тумори



Внушителна група млади хора последва зебрата с флашмоб в подлеза на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, по повод Световния ден за информиране за невроендокринни тумори (НЕТ) – 10-ти ноември. Така се за трета поредна година България стана част от глобална кампания за информиране относно невроендокринните тумори.

Младите хора танцуваха под завладяващия ритъм на живото изпълнение на група Оратница, които допълват традиционните за българския фолклор тъпан, кавал и вокал с австралийско диджериду и перуански кахон. Тази година инициативата е под знака на зебрата – международния символ на невроендокринните тумори, заради популярния в медицинските среди израз по повод редките заболявания: „Когато чуеш тропот на копита, не предполагай задължително, че това е кон, защото може да е зебра!”.
Комикс поредицата, с главен герой зебрата, вървяща по пътя на пациента с това рядко онко заболяване, е създадена за глобалната информационна кампания, от българския художник Николай Гьонов. Изданието е преведено на над 10 езика и комикса спечели сърцата на хората в Австралия, Индия, Канада, САЩ, Сингапур, Тунис и редица европейски страни, които последваха зебрата, за да говорят за рядката диагноза.
На 8-ми ноември зебрата танцува в своята „родина” и така България се включва в зебра събитията по света, които се провеждат в над 20 страни.
Инициативата е съвместна със Световната общност за информиране за невроендокринни тумори, чийто член е Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ).
Над 50% от пациентите с невроендокринен тумор (НЕТ) са неправилно диагностицирани и първоначално лекувани от погрешно заболяване средно от 3 до 7 години, което много често коства живота им.
Въпреки че са редки злокачествени болести, невроендокринните тумори стават все по-централна тема за медици и пациентски организации по три причини: заболеваемостта от тях прогресивно нараства, могат да засегнат всеки орган, за диагнозата и лечението им се изискват специални и скъпи технологии.
Вече е факт първото по рода си клинично ръководство за диагноза, лечение и наблюдение на най-честите невроендокринни тумори. На практика България е единствената европейска страна, публикувала национален документ за тези тумори, докато останалите държави ползват съществуващото международно ръководство на Европейската асоциация за невроендокринни тумори (ENETS).
От май месец в страната заработиха и два национални центъра за невроендокринни тумори – УМБАЛ “Света Марина”, Варна и в УМБАЛ “Царица Йоанна” – ИСУЛ, София. В тях се провеждат специализирани изследвания, лабораторни кръвни тестове за хромогранин А и целотелесно изобразяване чрез соматостатин-рецепторно сканиране (октреоскан), което ги определя като единствените медицински заведения в България, специализирани в тази особена онкологична област.
 



Няма коментари:

Публикуване на коментар