Translate

сряда, 28 ноември 2012 г.

От 1 януари 2013 година НЗОК ще заплаща сублингвалната форма на алергенната имунотерапия на 50%

Това е голяма стъпка в лечението на алергичните заболявания, тъй като имунотерапията е единствения шанс на алергично болните да забравят за сезонните симптоми, които могат да бъдат много тежки.
От Българското дружество по алергология и пациентски организации отдавна настояват лекарствата срещу алергии да бъдат заплащани от НЗОК - става въпрос за алергичен ринит, алергия към микрокърлежи и акари и др.
И макар засега това да е постигнато само за атопичната бронхиална астма, крачката е голяма.


Алергенната имунотерапия (десенсибилизация) е единствената адекватна възможност за лечение на пациентите с алергия. Методът се състои в приемане на добре пречистени и стандартизирани алергенни екстракти (под езика), чието количество постепенно се увеличава, докато организмът развие толеранс. След достигане на максимално поносимата доза, лечението продължава с прием на подържаща доза за период от 3 до 5 години. Целта на алергенната имунотерапия е да „обучи“ имунната система да не разпознава алергените като чужди за организма и да не провокира алергични реакции при следващ контакт с тях.
Алерголозите напомнят още, че периодът от месец октомври до месец февруари) е най-подходящото време за диагностициране на алергиите с помощта на кожно-алергични проби - най-специфичния, евтин, лесен за изпълнение и несвързан с никакви рискове метод в алергологията.
Тестовете с убождане на кожата („prick-тест”) са нова техника при извършване на кожно-алергичните проби. Те определят наличието на специфични IgE антитела в кожата спрямо поемани при вдишване алергени, включително  акари от домашен прах, полени, котешки и кучешки пърхот, но може да се използва и за тестуване на алергия спрямо хранителни вещества, инсектни отрови и лекарства. При „prick-тестовете” се нарушава само епидермалния слой на кожата, поради което липсва болезненост и това е по-удобния метод за приложение при децата. Положителен резултат към съотвения алерген се отчита при подуване и зачервяване на кожата с определени размери.
Навременната диагностика от специалист алерголог позволява да бъде определено ефикасно лечение, адаптирано към пациента, което може да бъде установено още в ранна детска възраст. По този начин симптомите на различните видове алергии и тежките състояния, до които понякога се стига, могат да бъдат предотвратени. Защото алергията е лечима!
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар