Translate

неделя, 14 октомври 2012 г.

Малка част от хората с високо артериално налягане постигат прицелните му стойности

Неадекватният контрол на артериалното налягане се свързва с повишаване на риска от фатални сърдечно-съдови инциденти



Всеки трети българин е с повишено артериално налягане (АН). Въпреки това страната ни е на последно място, сред други 14 европейски държави, по лечение на хипертония. 55% от хората прекарали инфаркт или инсулт също имат проблем, но само 12% от тях имат има ефективен контрол на стойностите на артериалното налягане, докато в Италия този процент е 43. Рискът от сърдечно-съдова смърт, при неконтролируемите хипертоници,  се увеличава със 74%. Придържането към терапията се свързва със снижаване на хоспитализациите и усложненията. А контрола на артериалната хипертония драматично намалява рискът от сърдечно-съдови инциденти. Целта на лечението е максимално намаляване на дългосрочния риск от ССЗ и смъртността, съобщи проф. Нина Гочева, началник на Клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница (НКБ). 
Високото кръвно налягане е основен фактор за миокарден инфаркт, инсулт, сърдечна и бъбречна недостатъчност. Неадекватният контрол на АН се свързва с повишаване на риска от фатални сърдечно-съдови инциденти. Ранното въвеждане на комбинираната терапия повишава лекарствената ефективност. Безусловно това е по- резултатно  от простото увеличаване на дозата при монотерапията, защото фиксираните дозови комбинации подобряват комплайянса и придържането към лечението, съобщи още тя.
Според проучване, от последните години, 88% от лекарите смятат, че лекуват правилно, но  под 40% от тях постигат ефективност.
В световен мащаб близо 1 милиард души страдат от хипертония, която отнема годишно живота на над 7 млн. души.
Към 2025 г. се очаква броят на болните от хипертония да нарасне с около 60%. Причина за 62% от всички мозъчно-съдови инциденти е лошият контрол на кръвното налягане, допълни д-р Борислав Георгиев, кардиолог в НКБ.
Много малко от лекуваните диабетици постигат прицелните стойности на целевите показатели .Само 5% от мъжете и 12% от жените са имали прицелни стойности на HbA1c,АН и LDL едновременно. Близо половината от диабетно болните са с миокардно заболяване. Над 75% от всички хоспитализации за диабетни усложнения се дължат на коронарна артериална болест , посочи проф. Сабина Захариева, национален консултант по ендокринология. Сърдечно-съдовият риск е по-висок сред жените, болни от диабет в сравнение с мъжете, страдащи от същата болест уточни тя. По думите и на всеки пет секунди един човек се разболява от диабет, а след 20 год. диабетиците ще бъдат 500 млн.души. Осем от десет диабетици умират от сърдечно-съдов инцидент и затова специалистите са категорични, че диабетът е сърдечно-съдово заболяване и е еквивалент на исхемичната болест на сърцето, каза още проф. Захариева.
Диабетът е социално значимо заболяване с масово разпространение, дължащо се определено на заседналия начин на живот. Специалистите отново припомниха, че основните мерки за редуциране на риска и предпазващи пациентите от сърдечно-съдови заболявания са: контрол на артериалното налягане, поддържане на нормални стойности на холестерола, отказване от солта и тютюнопушенето, увеличаване на физическа активност, аеробни упражнения  (5 пъти дневно по 30 мин.) , рационален режим на  хранене.
При децата нормалната кръвна захар  на гладно трябва да е до 5-6 mmol/l, а за възрастни до 6.2 mmol/l..
Нормалното кръвно налягане трябва да е под 140/90 за здравите хора, а за диабетиците-под 130/80. По-високи от тези стойности се смятат за хипертония. Постигането на таргетно АН, липиден статус и гликемичен контрол, започва от ОПЛ и  изисква мултидисциплинарен екип от специалисти-диетолози, ендокринолози, кардиолози, които са ключови за ефективното повлияване на сърдечно-съдовите и диабетни заболявания. Но за целта е необходимо активно търсене, от страна на пациентите, на квалифицирана лекарска помощ и ранна диагностика. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар