Translate

неделя, 21 октомври 2012 г.

Лечението на атопичния дерматит при децата трябва да се покрива от НЗОК

Термалната вода на Авент-аура от емоции и едно по-високо стъпало в качеството на живот за хората с кожнизаболявания като атопичен дерматит, псориазис или  ехтиози





Атопичен дерматит е болест на цивилизацията. От нея страдат около 30% от децата в  индустриалните страни на Европа, у нас - между 25-30% като тенденцията е броят им
да нараства. Около 5% от тях обаче  остават през целия си живот с атопичен дерматит. В  основата на заболяването стои сухата кожа, което се дължи на генетични аномалии, симптомите са силен сърбеж и зачервяване. Водата има основна роля за поддържането на еластичността на кожата и в нормално състояние в най-горният й слой се съдържа 10% вода. При сухата кожа съдържанието на вода в епидермиса е по-малко и това води до "люспене" на роговия й слой-излющване клетките на епидермиса, в следствие нарушената интензивна хидратация.
Според проф. Николай Цанков, председател на Българското дерматологично дружество, НЗОК
трябва да заплаща лечението на атопичния дерматит при децата. Във Франция терапията на атопичния дерматит се покрива изцяло от здравната каса, поясни той.
Лечебната сила на изворната вода Авен е открита през 1743 г. Тя е ниско минерализирана с високо съдържание на силиций и магнезий и има противовъзпалителни качества.
През 1990 г. там са създадени дерматологичните лаборатории Avene, а през 2007 г. е създадена и лабораторията за изследване на термалната вода, при самия термален извор.

Две български деца, брат и сестра с атопичен дерматит са успешно лекувани в хидротерапевтичния център Авен във Франция. 8 месеца, след терапията, те са без сърбежи т.е. с удължена ремисия във времето. Всяка година в балнеолечебния център там се лекуват между 2700-3000 деца с различни кожни заболявания като псориазис, ихтиози и др.. 
У нас има 55 минерални извори. Водата в Княжево, Вършец, Старозагорските минерални бани и Наречене подхподяща за лечение на отопичен дерматит.

Няма коментари:

Публикуване на коментар