Translate

вторник, 16 октомври 2012 г.

Българският туристически съюз стартира кампания за възстановяване на хижа „Богдан”




Български Туристически Съюз, заедно с Националният организационен комитет на движението „Опознай България - 100 НТО”, „Покорител на 10 - те планински първенци” и приятели, приканват всички българи да подадат ръка на инициативата за събиране на средства за възстановяване на хижа „Богдан, която е построена през 1938 г. от копривщенските туристи и кръстена на Богдан войвода.
Хижа „Богдан” се намира в изключително красивият Богдански масив в Средна гора. Регионът е любим на хиляди туристи, тъй като разполага с 15 защитени територии, 1 природен резерват, 8 природни забележителности, 6 защитени местности, а в близост се намират още Историческия музей в Клисура, Тракийската гробница в Старосел, както и Копривщица, Стрелча, Панагюрище и още десетки селища, съхранили възрожденския си дух и свободолюбие. Само на половин час от хижата се намира средногорският първенец връх Богдан - 1603.40 м.
С тази кампания искаме да възродим старата традиция от зората на организираното туристическо движение, когато хижите са се строили с безвъзмезден труд и дарения от самите туристи. Тяхно дело са десетките туристически хижи, заслони, къмпинги и др., които днес се ползват от всички българи и любители на планината“ сподели г-н Венцислав Удев, изпълнителен секретар на Българския Туристически Съюз.
Смятаме, че това уникално място не може, а и не бива да остава повече в това състояние”
Преди около две десетилетия целият комплекс е опожарен, като причините така и не са установени. Днес, единственото което напомня за това прекрасно място в сърцето на бунтовното Средногорие, са изгорелите останки. На мястото на изгорялата хижа и бунгалата организаторите на кампанията предвиждат да се изгради нов модерен туристически комплекс, който да бъде на разположение на туристите в Средна гора.
Очакваме всички туристи, приятели на планината, участници в националното движение „Опознай България - 100 Национални Туристически Обекти” и националното движение „Покорител на 10 - те планински първенци”, държавни и частни фирми, институции, местните власти и др., да ни подкрепят и да се включат в кампанията. „Вярваме, че заедно ще успеем да съберем необходимите средства и да поставим началото на възстановяването на прекрасната туристическа база”, допълни г-н Удев.
Дарителската кампания се осъществява с подкрепата на Фондация „Помощ за благотворителността в България” по програма „Да постигнем повече!”, финансирана от фондация „Америка за България”. Зад нея вече застанаха редица известни личности от обществения, културния и политическия живот на България. Сред тях са Елена Поптодорова - посланик на страната ни в САЩ, археологогът проф. Николай Овчаров, Тончо Токмакчиев, проф. Радослав Гайдарски - български лекар и политик, Министър на здравеопазването от 2005 г. и почетен гражданин на Видин и София., Гала, Елица Котева, проф. Божидар Димитров, Люба Пъчева и др.
--------------------------------
Изпратете SMS с текст DMS hija на единен дарителски номер 17 777 (за абонати на GLOBUL , VIVACOM и M-Tel ).За изпращането на дарителски SMS ще бъдете таксувани с 1,20 лв. с ДДС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар