Translate

неделя, 21 октомври 2012 г.

Томотерапията - последното високотехнологично устройство за радиотерапия



Италианската болница в Истанбул, част от болнична верига „ Универсал,“ е едно от малкото лечебни заведения в света, което предлага този метод за лечение на тумори


Доц. Мустафа Вежди Ертекин, онколог от Италианската болница в Истанбул, представи пред българските си колеги прилагането на лъчетерапия с уреда за томотерапия.
„Този уред, който е съвкупност от всички други уреди за лъчетарапия. Той дава възможност за облъчване само на тумора и заразените тъкани като се постига намаляване на страничните ефекти, увеличава се комфортът по време на лечебния процес, както и успехът от лечението.“, сподели доц. Ертекин.
Уредът за томотерапия извършва адаптивна радиотерапия, облъчвайки на 360 градуса пациента с кръгови спираловидни движения и с коригиране на интензитета на светлинния лъч чрез модула IGRT.
Чрез томотерапията се осигурява максимално облъчване, независимо къде се намира туморът и с какви размери е. По време на лечението се създават възможности за съхраняване на здравата тъкан чрез ежедневно програмиране и активно съпоставяне на данните чрез модула IMRT според процеса на свиване на тумора. И тъй като периферните тъкани се запазват много по-добре, отколкото при останалите уреди, туморът може да се атакува, като се използва необходимата най-висока доза за лечение.
Томотерапията може да извършва самостоятелно цялата работа, която се извършва поотделно от всички други познати уреди за радиоотерапия като Gammaknife (стереотактична радиохирургия), Cyberknife (стереотактична радиохирургия и стереотактична лъчетерапия за тяло) и линеен ускорител /Linner Accelerator/ (3-D Conformal и Лъчетерапия-IMRT с коригиране на интензивността).
Според данни, изнесени от директора на Италианската болница в Истанбул – г-жа Серап Килерджи, през 2012 година в болницата са се лекували 3080 пациенти. Само през миналия месец за лечение са постъпили шест български граждани.
В рамките на дискусията, доц. Мустафа Вежди Ертекин обсъди с българските си колеги актуални теми в областта на лъчетерапията и онкологията и бъдещите възможности за сътрудничество със специалисти от всички лечебни заведения в България.



Информация за болнична верига „Универсал“:



Болнична верига „Универсал“ е една от най-големите в Турция, която разполага с 12 болници (пет в Истанбул и седем в различни градове на територията на страната). От създаването си през 1972 до сега, веригата се разраства непрекъснато, както с присъединяването на такива утвърдени болнични заведения като Германската и Италианската болници. Тя предоставя здравни услуги, отговарящи на международните стандарти, доказани със сертификати JCI, ISO и  TUV за международна акредитация. Болничната група допълва опита си в областта на здравеопазването с нововъведенията и развитието в медицинската област и осигурява процедури и услуги, които повишат качеството на живот.

Информация за Италианската болница:
Италианската болница функционира като специализирана болница в областта на онкологията. Освен с богатството от медицински знания, притежава и най-съвременните технологии за диагностициране и ефективно лечение на рак. 
Болницата използва апаратура за томотерапия, която се среща само в някои водещи центрове в света, а на Балканския полуостров е единственото лечебно заведение. Апаратурата за томотерапия представлява усъвършенствано и високотехнологично оборудване за лъчетерапия, разработено така че, да осигури на пациентите най-ефективното и щадящо лечение, което гарантира максимелен комфорт и дълъг живот на пациентите.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар