Translate

вторник, 2 октомври 2012 г.

От 70 прехвърлени медикамента от МЗ към НЗОК цените на 30 от тях, са „хвръкнали до небето”



Увеличението им е между 100 и 400 процента през 2011 г., спрямо предходната 2010-а., поради липсата на законова възможност касата да договаря отстъпки за тях. Лекарствата са за лечение на ракови и неврологични заболявания.
Това е констатацията от ревизията на Сметната палата обхваща периода от 2008 до 2012 г. Докладът вече е изпратен на всички здравни министри и управителите на НЗОК, през последните 4 години, съобщи здравният министър Десислава Атанасова, като посочи, че все още не е запозната с подробностите в него, защото съдържанието му е около 300 страници. Според одиторите основна причина за поскъпването са липсата на промени в различните наредби, които да позволяват по-ниска стойност.
В доклада се препоръчва на кабинета промяна в нормативната уредба.
"В момента тече двуседмичният срок, в който мога да направя възражения и бележки по проверката от 12-те души, които са го получили. До края на октомври е срокът, в който Сметната палата трябва да внесе в Народното събрание доклада за цените на лекарствата", посочи Атанасова.
Тя съобщи още, че бюджетът за здравеопазване, образование и социалните дейности догодина ще бъде увеличен. Но не се ангажира с точна цифра, защото в момента все още тече бюджетна процедура, а всички министерства искат повишаване и на заплатите на служителите си”.
Според Атанасова в рамките на следващата седмица процесът, с доставките на лекарства за онкологични заболявания, ще бъде нормализиран.
---
За близо половин година, откакто се смени ръководството на НЗОК, са намалени цените на 350-400 лекарства, , които се плащат с обществен ресурс. Със спестените пари близо 100 000 души повече са включени в пациентската листа на хората, които получават безплатни или по-евтини лекарства. Това съобщи междувременно пред Дарик управителят на касата д-р Пламен Цеков. По думите му в резултат финансовата институция не е надхвърлила бюджета, гласуван от парламента за лекарства за домашно лечение. В момента се движим по план, а в предишни години разчетите винаги бяха нахвърляни, каза  д-р Цеков. Той заяви, че подкрепя увеличаването на максималния осигурителен доход и напомни старото си искане да се затегнат условията за връщане в системата на хора без здравни вноски.


Няма коментари:

Публикуване на коментар