Translate

неделя, 21 октомври 2012 г.

От 2013 г. всеки здравноосигурен ще разполага с личен код, който ще му е необходим за прегледи и постъпване в болница




Това съобщи управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков. През октомври започват тестове на софтуера. За да получи своя код, осигуреният ще трябва да попълни заявление на сайта на НЗОК. Или да се обърне към своята регионална каса.
Сега има здравни досиета, но достъпът е само с електронен подпис, но тъй като процедурата е тромава, то само няколкостотин души годишно проверяват какво пише в него. Идеята е всеки да влиза с личен код в досието си и да упражнява контрол какво се вписва там. Този ПИН ще се състои от букви и цифри. Всяка манипулация ще се отразява само със съгласието на пациента. „Пациентът отива при него, дава си картичката, а лекарят отразява каквото трябва с кода и го връща. По този начин ще се пази информацията, досието няма да бъде отворено непрекъснато", поясни той. С кода ще можем да виждаме и архивираните записи в здравното си досие, не само новите. Всичко, което е отразено в болничната документация във връзка с даден пациент, ще може да се види и в досието му. Това е възможно благодарение на онлайн отчитането, което касата въведе за лекарите от доболничната помощ и клиниките.
В касата работят усилено, за да бъде готова през 2013 г. и електронната рецепта. Когато тръгне тя, в реално време ще се знае кой, какво и по колко изписва на пациентите. От НЗОК ще могат да следят разходите за лекарства в реално време. „Когато един човек влезе в системата с някаква диагноза, на базата на дозировката ще знаем какво количество от лекарството ще му е необходимо, ще можем да заложим и бюджет.
Електронната рецепта е мощен инструмент в съвременната медицина. Без електронизация не може да се постигне ефективно управление на ресурса", коментира още д-р Цеков.
Той допълни, че независимо от многото критики през последните години в касата капка по капка са правени много неща. Наред със здравния портал на касата и интегрираната информационна система вече работи и онлайн отчитането на всички договорни партньори. С пациентското досие и електронната рецепта ще сме изпълнили 90% от плана за електронизация, обобщи д-р Цеков. Очаква се до есента на 2014 г. в България да имаме изцяло изградено електронно здравеопазване.
Още не е уточнено дали кодът ще е от четири, шест или повече цифри. След като се сдобие с него, пациентът ще може да види името на избрания от него личен лекар или зъболекар, да прочете за диспансеризацията си - кой специалист е поставил диагнозата, от кои други доктори е наблюдаван, ще види описани също алергиите си, имунизациите, извършените до момента прегледи, изследвания, лечения, отпускани медикаменти за домашно лечение или скъпоструващи лекарства с протоколи, поставяни импланти по клинични пътеки и др. Ако осигуреният реши, може да даде кода на лекаря си и той също да използва събраната информация. „Ако не - никой няма да има достъп до данните", подчертаха от касата.
Българите ще бъдат известявани за предстоящи имунизации или прегледи чрез есемес или имейл.

Няма коментари:

Публикуване на коментар