Translate

неделя, 21 октомври 2012 г.

Призът на БЛС - “Лекар на годината 2012” бе връчен на проф. Николай Петров



Тази година честването, във връзка с 19 октомври, денят на най-почитания български светец Св. Иван Рилски Чудотворец, бе белязано от теористичния акт на летище Сарафово, когато България стана част от полето на световния тероризъм. Затова БЛС награждава всичките 53–ма лекари от Многопрофилна болница Бургас, които изпълниха професионално своя дълг. Кметът на Бургас Димитър Николов бе удостоен с почетния знак на БЛС „За изключителен принос за развитието на здравеопазването на гр.Бургас”, по време на традициония събор на БЛС, който се провежда в Равда.
Най–високото отличие „Лекар на годината 2012”се присъди на проф. д-р Николай Петров, началник Катедра по анестезиология, реанимация и интензивно лечение (КАРИЛ) на „Военна болница” – София и зам. началник по диагностично-лечебната част на ВМА-София. Той е президент на „Дружеството на анестезиолозите в България”, Републикански консултант по анестезиология, реанимация и интензивно лечение, член на Европейската и Американската асоциация по Анестезиология, реанимация и интензивно лечение, както и на всички останали престижни международни организации в областта на интензивната медицина.
Денят на атентата на летище Сарафово е първия от отпуската на проф. Петров. Той пътува със семейството си за Бургас, когато му съобщават, че има взрив и много пострадали хора. Веднага тръгва към мястото на инцидента и се включва в спасяването на пострадалите директно в операционните зали.
Проф. Петров е специализирал  в Париж и Бордо, в Швейцария и Съединените щати. Има диплома по "Международно право на военните конфликти" от Spies, Швейцария; диплома по "Регионална и проводна анестезия" от Страсбург, Франция; още много други защитени професионални степени. Благодарение на много усилия, той успява да се пребори за домакинството на България на Световния конгрес по венозна анестезия в състезание с 12 държави. И така 2000 души и 120 лектори от 90 страни ще представят у нас световните постижения в областта на анестезиологията.
Проф. Петров е и един от най-активните в реализацията на най-важния приоритет на БЛС – продължаващата квалификация на медиците. В момента в КАРИЛ се обучават 19 специализанти по анестезиология и интензивно лечение - сред тях има дори и един "Златен Хипократ".
Призът на |БЛС„Почетен знак - Златен” връчен на проф. Тома Пожарлиев, до скоро завеждащ клиниката по хирургия на МБАЛ „Св. Ана” вСофия, е оценка за изключителния принос в развитието на българската хирургия и медицина и за 70-годишния му юбилей! Той е специализирал в Москва, Виена, Базел и т.н. Той извършва първата у нас и на Балканския полуостров лапароскопска холецистектомия още през 1993 г. Има над 180 научни публикации.
Тазгодишнaтa награда в категория „Внедряване на иновативна методика в областта на ангиографската техника” бе връчена на д-р Мирослав Лилов, началник на ангиографското отделение към катедрата по рентгенология на Военномедицинска академия.
Неговата кариера във Военна болница се развива от ординатор до началник на ангиографско отделение. Специализирал е коронарна ангиопластика в Германия, интервенционална рентгенология в Швеция и др.
За него медиите написаха, че е извършил истинско чудо – жена роди здраво момиченце след два инсулта с изпадане в кома. След сложната прецизната ендоваскуларна процедура майката и бебето са добре. Бебето е кръстено Мирослава, на лекаря-спасител.

Няма коментари:

Публикуване на коментар