Translate

неделя, 21 октомври 2012 г.

Около 150 000 средно за месец са корупционните сделки в България



Това е 2 до 3 пъти по-високо от средните равнища на корупция в ЕС, показва проучване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), огласено в дискусия на фондация „Фридрих Еберт".
В голямата част от случаите инициатор на корупционните сделки у нас е администрацията, заяви Александър Стоянов, директор по научната дейност към центъра..Всеки четвърти българин, който е имал вземане-даване с администрацията през м.г, е плаща под масата за услуга, т.е дал е подкуп - пари, подарък или услуга, показват данни на Евробарометър от 2011 г. Това ни нарежда вече 6-а година на четвърто място по корупционен натиск сред държавите в ЕС. Пред нас са само Румъния (31%), Литва (27%) и Словакия (27%), показват данните.
Водещите корупционни сектори са здравеопазването (38%) и полицията (22%). Средно около 60 000 подкупа се дават на месец в системата на здравеопазването.
През последната година процентът на далите подкуп след „поискване" спада от около 70% на 48,1% от гражданите, контактували с администрацията. За сметка на това тези, които дават, без да им е поискано, се увеличават от 3,9% през 2007 на 12% през 2011 г.. 20% от българите съобщават, че им е искан подкуп. Средно за ЕС само 5% от хората съобщават, че им е поискан подкуп, за да си решат свой проблем.
Според анализаторите основните фактори, допринасящи за корупционния натиск и участието в корупционни действия, е политизацията на дейността на държавната администрация, липсата на ефективни реформи в съдебната власт, както и уязвимостта на медиите от страна на представителите на властта.
В Европа политизацията на администрацията е много по-малка, отколкото у нас, и ръководните кадри не се сменят с всяко ново правителство, каза Руслан Стефанов, директор на икономическата дейност на ЦИД.

Няма коментари:

Публикуване на коментар