Translate

петък, 14 септември 2012 г.

Проф. Андреас Бокиш представи уникална за България PROTON терапия за лечение на раково болни



 Процедурата осигурява най-голяма прецизност на лъчетерапия в света и е подходяща за лечение на тумори при деца и дори бебета

Проф. Андреас Бокиш е един от водещите специалисти по нуклеарна медицина в Германия. Той е завеждащ Департамента по нуклеарна медицина към. университетската болница в гр. Есен и член на управителния съвет на лечебното заведение. Дългогодишен член на немския съвет зa радиационна защита, научен ръководител на немския правителствен център по въпросите, свързани с радиацията. Член е на Немската Академия на науките(Leopoldina) и официален научен консултант на Немското правителство по отношение на природните науки, вкл. и медицината.
Проф. Бокиш представи уникална за страната ни PROTON терапия за лечение на различни туморни образования. Процедурата осигурява най-голяма прецизност на лъчетерапия в света и представлява въртяща се на 360 градуса около пациента гигантска стоманена конструкция с диаметър 25 м и тегло 670 тона. Онлайн-контрол централа следи интензивноста на протонния лъч до 100 хиляди пъти в секунда. При най-малкото отклонение на облъчване, машината спира в рамките на половин милисекунда, което е 1000 пъти по-бързо действие, отколкото нормален човешки рефлекс.
В зависимост от скоростта и енергията, протон-лъчите проникват до 30 сантиметра в тъканта и достигат дълбоки туморни образования за разлика от останалите конвенционални методи на лъчетерапия, (при класическата  за разрушаване на тумора се използват фотони, които имат свойството да облъчват и съседни тъкани, да ги увреждат и дори да причиняват вторични лезии -тумори. При протонната терапия тези вредни последствия значително са намалени) без да се увреждат съседните тъкани т. е.тъканите, както по пътя до тумора, така и под него, се запазват. Именно това прави терапията по-щадяща и подходяща за лечение на тумори на меките тъкани - очите, мозъка, червата, простатата, както и при деца, дори и при бебета под пълна упойка. Една процедура е близо 1500 евро, а  курса на лечение включва около 30 облъчвания. По думите на  проф. Бокиш съвременното навременно и правилно лечение може да увеличи дългосрочната преживяемост на пациенти с рак.
Проф. Бокиш представи и един от първите интегрирани PET/MRI уреди за ранно диагностициране на онкологични заболявания - един от петте в света, с който болницата в Есен разполага от близо 2 години. Дневно в клиниката с този апарат се диагностицират по 5 пациента от различни страни, включително и българи. Посредник на болницата в България е информационен център Превентикум, който осигурява цялостната организация за профилактика, диагностика, настаняване, лечение и престой на български пациенти в нея.
-------------------------------------
Онкологичната клиника към болницата в гр. Есен е един от водещите немски компексни онкологични центрове, в който се извършва интердисциплинарно лечение на повече от 70 000 пациента годишно. Всяка година в нея се провеждат 200 SIRT терапии за рак на черния дроб, което извежда клиниката на първо място в Европа. Тя е и лидер в Европа по трансплантации на черен дроб, костен мозък и бъбреци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар