Translate

петък, 21 септември 2012 г.

Да си майка на недоносено бебе е голямо предизвикателство


17 ноември -Световен ден на недоносените бебета


Новоучредената на 21 септември т. г. фондация „Нашите недоносени деца” (ФННД) е основана от три майки на недоносени деца -Нина Николова, Надя Дренска и Вили Бакалова. Основно и мото е - „По-малко преждевременни раждания и повече оцелели и здрави недоносени бебета, заедно със спокойни и информирани родители“.
Фондацията е член на „Български пациентски форум”. Финансира се от дарения и собствени средства на учредителите. Основната и цел е да повиши информираността сред родителите, както и да създаде общности, където майките на недоносените бебета да получават адекватна и навременна помощ и психологическа подкрепа.
Новата пациентска организация ще си сътрудничи с неонатологичните отделения на столични болници и ще поддържа и връзки с центрове и клиники за лечение и рехабилитация на деца с проблеми и извън България.
Председателят на фондацията Нина Николова сподели, че да си майка на недоносено бебе е голямо предизвикателство и увери, че с готовност ще помагат на всички майки и на всички недоносени деца в страната, за да станат децата на България наистина европейски деца.
Според специалисти - неонатолози, в някои болници не са оборудвани добре неонатологичните отделения, дори и в София, а в страната също, макар, че навсякъде по света грижата за такива деца е централизирана. Освен това не всички отделения разполагат с апарати за вродена глухота, специални матрачета, които наподобяват ембрионалната поза на бебето и го предпазва от стрес и т.н. независимо, че профилактиката при тях е основното оръжие за бъдещото им  добро развитие и предотвратяване на по-късните увреждания. По думите им у нас все още няма този комплекс от поведение, за да са наясно майките, къде да заведат недоносеното си дете и какво да направят. Трябва да се знае обаче, че кувьозите не водят д слепота, когато са качествени. Даже е препоръчително в тях да се пуска и музика. Връзката с родителите също е от значение в лечението на недоносените деца, тъй като контакта с родителите спомага за по-бързото им оздравяване. Насърчаването на кърменето на недоносените бебета също е от изключително значение за тяхното развитие.
Освен това неонатологичните екипи трябва да бъдат много добре обучени и подготвени и непрекъснато да се усъвършенстват. Финансирането и то е от изключителна важност, защото 60-90 дни се изписват такива бебета след раждането им, а през това време и след това имат също необходимост от проследяване от високоспециализирани медицински лица. Апаратурата също трябва да е на европейско ниво. Изследвания от рода на ЯМР, консултации със специалисти, както и от двигателна рехабилитация имат нужда тези деца, които често попадат при ендокринолозите с изоставане в растежа..
Лекарите-специалисти бяха единодушни, че българската Коледа е добра инициатива но е недостатъчна, тъй като държавата е тази, която трябва да осигури за недоносените деца, които изискват много по-специални грижи, добро качество на живот.
Те ще излязат със становище, по отношение консултацията и наблюдението на недоносените бебета, през първите 2 години,а дори и 5 години,след раждането им да се извършва от неонатолози а не от ОПЛ-те и педиатрите, тъй като те не винаги съвсем адекватно са ги проследявали, каза специалистът по недоносени бебета в Шейново д-р Валентина Гергинова..
Всяка година в света се раждат 15 милиона недоносени бебета. От тях 1 милион умират, а много от оцелелите получават различни увреждания.
У нас всяка година 10,3% от новородените, т. е. около 7000, се раждат недоносени, преди термина като тенденцията е към нарастване. Половината от тях остават със сериозни увреждания на белия дроб, мозъка, нервната система, зрителни или слухови проблеми и церебрална парализа.
В някои болници обаче този процент на недоносени деца достига дори до 15%. Най-тревожна е статистиката в Пловдив, Варна, Враца и Сливен, където преждевременните раждания са над средните за България.
На сайта на ФННД - www.premature-bg.com, са засегнати всички аспекти в грижата за бебето, състоянието на родителите, необходимите профилактични прегледи и рехабилитация. В сайта е интегриран и терминологичен речник с цел по-лесното четене на статиите. Всеки желаещ да зададе въпрос, да получи помощ или пък да подпомогне фондацията може да го направи чрез формата за контакт.
Фондацията се подкрепя от федерация „Български пациентски форум“, фондация „Искам бебе“, Национална Асоциация „Подкрепа за кърмене“, „Спаси Дарина“, сайта www.rodilnitza.com.

Няма коментари:

Публикуване на коментар