Translate

петък, 21 септември 2012 г.

Дон Кихот е още жив….май….


В т. нар. социално здравеопазване работят ОПЛ-регистрирани като ЕТ по Търговския закон. Една от тях е д-р Галина Йочева, която не се чувства нито ухажвана и обгрижвана от управляващите, нито пък спокойна и свободна, но въпреки това изпълнява съвестно своите служебни задължения, всеки ден-ден, след ден…
От 2010 г. тя, представлявайки семейните лекари от столичното 2-ро ДКЦ, води дела, относно договорите за наеми, за консумативи, за наем на вещи и за 24 ч. разположение.
С обявяването на столичния медицински холдинг (СМХ) за незаконен д-р Йочева оспорва решението на столичния общинския съвет (СОС), за наемните отношения с холдинга, но Административния съд постановява, че се намират в гражданско-правни, а не административни отношения с СОС.
Година изминава и никой от общината не намира време да отговори на второто и възражение. През март т. г. отново отправя друго ново възражение и протест за това, че не получава законен отговор, но вече освен до СОС и до втори адресат-здравният министър Десислава Атанасова. От столичния зам.кмет Албена Атанасова получават единствено отговор, който според думите на д-р Йочева е некомпетентен.
На поредното им ново възражение от юни т. г. до МЗ и на поисканата среща, за оказване съдействие при решаване на спорните въпроси, вместо отговор обаче зам. министър д-р Минчо Вичев, им изпраща проверка от СРЗИ, която съставя предписания да се извърши основен ремонт на общинската собственост и им препоръчва да се обърнат към органите на съдебната система.
И така проблемите остават неразрешими, тъй като поради липсата на договори не могат да се обърнат към гражданския съд, защото отсъства предмет на спор.
Независимо, че до тази година са привеждали сумите за наеми, определени от ликвидирания т. е. несъществуващия вече СМХ, по сметка на столична община.
В същото време обаче не могат да оспорват решенията на СОС пред Административния съд, понеже те не се явяват индивидуални административни актове по смисъла на закона.
И какво излиза хем лекарите малко, хем нищо държавата не прави, за да облекчи дейността им. т. е. тя насила ги принуждава да си търсят място под слънцето, но навън… И нещо друго, те просто се превръщат в пациенти на самите себе си, поради психическо и физическо увреждане. Така например д-р Йочева, не само, че пръска пари по тези съдебни дела, но се принуждава да взема енергийни стимуланти, антидепресанти и антихипертензивни медикаменти, за да може да изпълнява ефективно своите служебни задължения.
А искането им е съвсем простичко да се променят договорните отношения така, че да са приемливи и за двете страни-за собственика и за тях като наематели.
От 2010 г. д-р Йочева се върти в този порочен кръг, от който излизане няма ….поне за сега…
И това ако не е параграф 22 здраве му кажете!




--------
-Д-р Йочева, обжалвахте и извън страната 24 ч. непрекъснато медицинско обслужване?
-Жалко е, че колегите не дойдоха и при обжалването във ВАС (5 членен състав). Половината от колегите явно нямат интерес от смяна на системата, защото водят много голям брой записани пациенти, които дефакто не идват в кабинетите им и те си получават парите, без да работят. Тази здравна реформа обслужва само гешефтарите. Тя е геноцид за българския народ и е против българския лекар.
-Добре, ти сезира Европейският съд в Страсбург, на основание европейската конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, но какво се случи?
При международното обжалване ние сме с някакви квоти и нашия прокурор е върнал делото, без той дори да се произнесе по него. Като маловажно, без право на обжалване и без право на коментар го е определил. Моля ви сканирайте официалния отговор и го публикувайте, за да знаят колегите, че ако не се изправим всички, както в Брюксел, Португалия, Испания протестират и където са се родили явно свободни хора, нищо няма да стане. Явно генетичният ни код за нищо не става….Да, ще се казва държавата пак България, но други хора ще я населяват….Няма да има българското племе…Това е.
По отношение на наемите отново започвам дело. Започвам отново и ново дело и за 24 ч. разположение, но по друг параграф, защото аз не съм роб и не съм длъжна да обслужвам 24 часа никого. Това го няма в света.
По отношение наемите порочният кръг, в който се въртим е следния: нямаме договори за наем на недвижим имот т. е. за кабинетите си и нямаме договори и за, но по друг параграф консумативи. В същото време, за да водим дела, както ни посъветва и ни препоръчва здравната министърка, от която искахме реална помощ, ние плащаме някакви. Да, ама по гражданското право ние не можем да водим дела, защото няма обект на делото, тъй като ние нямаме договори. Нямаме граждански договори. А и иначе не може по никакъв начин да протестираме срещу решенията на столична община, защото решенията на общинския съвет не се явяват индивидуални актове..Можем обаче да свалим общинските съветници, които за всяко едно заседание или съвещание си взимат по 100 лева и софиянци наистина трябва да го направят, ако искат нещо да се промени. Общинският съвет въобще не се интересува, че София стана 2 млн.души и, че трябваше да открие даже още поликлиники. Във всеки един квартал освен инфраструктура трябва да има и поликлиника за хората в него. Трябва да има и социална кухня и всякакви такива неща. Виждате обаче каква е реалната действителност… Значи те не се интересуват от това, а се занимават само с далаверите на собствените им партии. Те защитават само лобистки интереси.
-Ти си бяла лястовица или по-скоро май Дон Кихот, но сама нима е възможно да се бориш за проблеми, които са общовалидни за всички ОПЛ в страната?
-Не не съм нито едното, нито другото, аз просто съм човек, който се е родил с физиономия, име и само с ЕГН, към този момент, за тази държава. Но ще продължа да водя дела. Това е едни служат на дявола, други служат на бога. Отвън съм написала на кабинета си-„Дяволите се делят на пропаднали ангели и на издигнали се хора”. Аз не съм от издигналите се…
-Все пак какво бе становището на европейската комисия?
-А, между другото европейската комисия отговори, относно наемите, че се надява, че българската администрация ще вземе в предвид проблемите и ще ги реши. Естествено ДСОПЛ, не НСОПЛБ, ги запозна с проблемите ни, вкл. и за нашето ДКЦ. За съжаление те не могат да се намесват във вътрешната политика на страната ни, но пак повтарям те знаят, наясно са, че има проблеми и се надяват, че администрацията ще вземе мерки за решаването им..
-Да, ама до момента нямаш отговор ни от СОС ни от МЗ, от никъде.
-Ами, идват избори. Всеки да знае за кого гласува…
-Успех ти желая в предстоящите начинания!

Няма коментари:

Публикуване на коментар