Translate

сряда, 26 септември 2012 г.

Нужна е широка информационна кампания относно превенцията и лечението на рака на маточната шийка




Д-р Любомир Киров: За два месеца чудеса не може да се очакват

Шестата национална среща по проект „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика” се проведе в столицата. В реализацията на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка /2012-2016 /МЗ ще заложи на утвърдени в досегашната практика модели на ваксинация, които включват активното участие и съвместните действия на общопрактикуващи лекари, представители на Регионалните здравни инспекции, здравни медиатори и социални работници.
С цел организационното осигуряване на дейностите по програмата, в рамките на срещата, беше проведено практико-теоретично обучение на регионалните координатори, за успешното практическо прилагане на методиката, за осигуряване на ваксината при общопрактикуващите лекари, както и информационното покритие на започващата ваксинация.
Освен предвидените 2 млн. лв., за ваксинация срещу човешкия папиломен вирус, в бюджета на НЗОК за т. г. ще се предвиждат в бюджета на МЗ и около 50 хил.лв. годишно  за информационна дейност, съобщи зам. здравният министър д-р Минчо Вичев.
Той подчерта, че е важно хората да знаят, че имунизациите не са задължителни, но са важни за здравето на момичетата и ще им бъдат извършвани само след информираното съгласие на техните родители. Съвсем скоро програмата ще има и сайт, съобщи още той.
Според д-р Любомир Киров, председател на НСОПЛБ и. координатор на програмата в националния координационен съвет, вероятно най-рано след месец могат да започнат ваксинациите, тъй като дотогава има „административно до изчистване на нещата” включващи леки корекции в електронните отчети на ОПЛ и техните софтуерни програми така, че за момичетата, които сега се имунизират, догодина макар и излезли от възрастта 12 год. и втората им имунизация да бъде отчетена.
НЗОК трябва пък да приеме методиката и указания за приложението и, да се договорят отстъпки на ваксините, както и да се промени наредба 15 на МЗ.
Д-р Киров акцентира, че макар ОПЛ да са най-важната част за изпълнение на програмата тази година те няма да получат заплащане за тези ваксини, за разлика от противогрипните, но за тях ще има отчетност към НЗОК. Той заяви, че не може да се очаква ОПЛ да "агитират" майките "като ги хващат за вратовете" към ваксинации на своите дъщери, както и да не им се вменява вина за евентуалното не реализиране на програмата. Изключително важно е информацията да стигне до хората, защото всеки родител има право да получи пълната информация, която му е необходима. Той и дебело подчерта, че ОПЛ не правят бунтове, защото разбират сегашната ситуация, но си и търсят правата. В тази връзка съобщи, че са заявили, в бюджета на касата за догодина  да има перо за заплащане на всички препоръчителни ваксини от националния имунизационен календар. По думите му за два месеца чудеса не може да се очакват от тях, но все пак ще бъде жалко, ако този финансов ресурс не се усвои. Трябва да направим първата крачка, за да изминем и останалите 1000, в заключение каза той.
Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, посочи, че 12-годишните момичета в страната са малко над 32, но поради краткото време не е ясно колко от тях ще се възползват от правото си на ваксинация. Стремежът им обаче е постепенно да се постигне 75% ваксинален обхват, макар, че все още не може да се прогнозира какъв ще бъде интересът от страна на родителите. Той сподели, че се очакват разлики в нивото на интерес по региони, етнически групи и при живеещите в градове и села, но подчерта, че за да бъде програмата успешно реализирана, то всички усилия трябва да бъдат насочени към организирането на сериозна и широко мащабна информационна кампания .
-----
Световната здравна организация ежегодно отчита 250 000 смъртни случая на жени вследствие на рак на маточната шийка. В Европа този вид рак е втората по честота форма на онкозаболяване при жените от 15- до 44-годишна възраст, след рака на гърдата. Близо 30 млн. момичета по света са ваксинирани до днес срещу това злокачествено заболяване.
У нас две са фирмите, които предлагат ваксината. Едната е двувалентна (срещу 16 и 18 онкогенни вируса), а другата е четиривалентна. И двете дават над 96% защита срещу 16 и 18 онкогенни вируса,. Те се поставят на три дози. Ние сме 22-рата страна в Европа, която вкарва ваксината в имунизационния си календар. 
Ваксините срещу рак на маточната шийка ще са безплатни и ще се поставят по желание на 12-годишните момичета.

-----
В момента се изработва скрининговият регистър за програмата "Спри и се прегледай". По всяка вероятност от следващата година тя ще стартира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар