Translate

събота, 22 септември 2012 г.

ГМО-царевица води до рак при плъхове

Френски учени от университета в северозападния град Кан откриха огромни тумори, големи колкото топки за пинг-понг, у плъхове, хранени с генномодифицирана царевица на американския гигант "Монсанто", с което отново разгарят дебата относно опасността от подобни продукти, съобщиха АФП и Ройтерс.
Получените резултати са наистина тревожни, заяви ръководителят на проучването Жил-Ерик Сералини, професор в университета в Кан.
В най-голяма тайна учените изследвали в продължение на две години група от 200 опитни плъхове, които били разпределени в три групи.
В първата гризачите били хранени само с генномодифицирана царевица от вида NK603, във втората със същата ГМО царевица, но обработвана с пестицида "Раундъп" - един от най-използваните в света, а в третата с обикновена царевица, но също обработена със споменатия пестицид.
От опитите станало видно, че  плъховете в първата група, подхранван с ГМО-храна, умира една година по-рано от тези, които се хранят с нормална царевица. А женските екземпляри - осем месеца преди това.
На 17-ия месец били наблюдавани пет пъти повече смъртни случаи при мъжките екземпляри и то захранвани само с 11% генномодифицирана царевица.
От изследването проличава, че смъртността при плъховете е между два и три пъти по-бърза при консумацията на ГМО и ГМО, третирани с "Раундъп".
"Наблюдавахме и два-три пъти повече тумори при опитните животни. Дори и при най-ниски дози на "Раундъп" станахме свидетели на 2,5 пъти повече тумори на млечните жлези", констатира Сералини.
Досега тестовете на генномодифицираната царевица NK603 бяха правени от производителите само за период от 30 дни.
"Истинско престъпление е, че санитарните власти не са изискали по-дълги изследвания за въздействието на ГМО, а вече изминаха 15 години от тяхното пускане на пазара", коментира Сералини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар