Translate

петък, 14 септември 2012 г.

Лекарствената политика на МЗ и на НЗОК застрашава животът и здравето на трансплантираните у нас


Замяната на доказали се в медицинската практика иновативни лекарства с генерчни застрашава живота на трансплантираните пациенти, за това алармираха от Националната асоциация на трансплантираните, Алианс на трансплантираните и оперираните и Българската асоциация за закрила на пациентите.
Проблемът, според пациентските организации, е започнал с приемането на нова алинея към Наредбата за условията, правилата и критериите за включване, промени или изключване на лекарствени продукти от Позитивния лекарствен списък, влязла в сила от началото на миналата година. С промяната на практика за новите генерични лекарства отпадат изискванията да се предоставят ясни доказателства за безопасност и ефективност. Това поставя трансплантираните пациенти, повечето от които са с минимални инвалидни пенсии, в невъзможност да доплащат за оригиналния медикамент, с които се лекуват от години и ги принуждава да сменят терапията си по икономически причини. А това е свързано с редица рискове, предупредиха преди време  проф. Никола Владов, проф. Емил Паскалев, доц. Крум Кацаров, доц. Димитър Петков, проф. Петър Панчев и проф. Чавдар Славов.
„Преминаването от оригинален медикамент към генерик крие своите рискове и трябва да се предписва единствено от лекар и да става по строго определени правила, а не да се прави от чиновници по финансови причини. Подобна смяна може да доведе до остра реакция на отхвърляне на органа или до появата на инфекции, които при трансплантираните са животозастрашаващи. За съжаление в момента положението е такова - ние ще изписваме оригиналните медикаменти и пациентите ще трябва да вадят от джоба си разликата в цената между тях и генерицит", коментира националният консултант по трансплантология проф.  Владов. 
„Това е геноцид срещу нас",заяви председателят на Алианса на трансплантираните и оперираните „Бъдеще за всички" Евгений Георгиев. По думите му пациентите с присадени бъбреци, черен дроб или сърце в момента доплащат за оригиналните лекарства от 160 до 300 лв. на месец, за да не отхвърлят новите си органи. Но за повечето болни това е непосилна сума, защото това са хора, които получават инвалидна пенсия и едва свързват двата края.
Трансплантираните пациенти настояват да не им се сменят оригиналните медикаменти и заплашиха с  протести и сезиране на европейските институции, ако исканията им не бъдат чути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар