Translate

сряда, 19 септември 2012 г.

Зачестили спекулации в публичното пространство относно качествата на генеричните и биоподобните лекарства

Управителният съвет на Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) изразява опасение от зачестилите спекулации в публичното пространство относно качествата на генеричните и биоподобните лекарства. Особено тревожна е оформилата се тенденция пациентски организации и утвърдени медицински специалисти чрез медиите да създават внушения, че генеричните и биоподобните медикаменти не са достатъчно полезни за пациентите или че дори могат да им навредят.
УС на БГФармА държи да припомни, че установяването на качеството, ефективността и безопасността на генеричните и биоподобните лекарствени продукти се осъществява съобразно абсолютно същите изисквания и критерии, по които това става що се отнася до оригиналните медикаменти и от същите регулаторни органи и агенции. Разликата се състои в цената на първите, което ги прави по-достъпни за пациентите и позволява по-разумното използване на бюджета за лекарства на НЗОК и обхващането на повече граждани от здравни грижи, подсигурени с качествени, ефективни, безопасни и достъпни лекарства.   
По отношение конкретно на биоподобните медикаменти бихме желали съвсем ясно да заявим, че те се одобряват по централизирана процедура от Европейската агенция за лекарствени средства(ЕМА), която е най-висшият регулаторен орган за лекарствени продукти в ЕС, а на европейския пазар биоподобните продукти се намират вече в продължение на години.
Недобронамереното отношение в публичното пространство към генеричните и биоподобните медикаменти може да доведе до ограничаване на масовия достъп на нуждаещите се от лечение пациенти и да лиши здравноосигурителния бюджетот огромни икономии. България, като страна членка на ЕС не бива да допуска това, тъй като политиката в Общността е ориентира точно към по-ефективно разходване на лекарствените бюджети и осигуряване на качествено, ефикасно, безопасно и достъпно лечение за повече на брой пациенти. Обнадеждаващо е, че представителите на българските здравни институции вече показват, че разбират това и нашето очакване е политиката на ефективните разходи и осигуряването на качествено и достъпно лечение да се утвърди като трайна тенденция в българското здравеопазване.   
Смятаме, че безкомпромисното противодействие с всички законови средства срещу всякакви опити за реализиране на дезинформационни кампании срещу генеричните и биоподобните лекарства е крайно належащо, защото само така могат да бъде гарантирана, в пълен обем, възможността българските пациенти да се лекуват с качествени и достъпни медикаменти. Това се доказали се и утвърдени, в европейски и международен мащаб, продукти и българското здравеопазване трябва максимално да се възползва от тях. 
БГФармА е организация, която обединява и представлява европейската генерична фармацевтична индустрия в България. В нея членуват 18 български и международни генерични компании, които работят в България, като някои от тях са: Софарма Актавис, Тева, Зентива, Унифарм, Медика, Сандоз, Алвоген, Гедеон Рихтер, КРКА и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар