Translate

неделя, 30 септември 2012 г.

В ЕС 38% от хората с хронична физическа болка смятат, че тя не се контролира адекватно от лекарите



В Европа всеки 5 човек или близо 19% от популацията е с хронична физическа болка (ХФБ). Средно хората са живели с нея 5 години, но има и такива с над 20 години, преди да потърсят лекарска помощ, съобщи на форум, посветен на ревматологичните заболявания, социологът доц. Божидар Ивков. Данните от проучване, сред 46000 души от различни държави в ЕС, но без България, направено преди няколко години, сочат, че най-голям е процентът на хората, страдащи от хронична болка, в Норвегия – около 30%, Полша и Италия. Най-ниска е тази цифра в Испания – 12%, Ирландия и Великобритания.
По-ново проучване от миналата година показва, че основната причина за ХФБ са мускулно-скелетните заболявания. В Европа 100 млн. души страдат хронично от тях.
21% от европейците с ХФБ са загубили своята трудоспособност. 29% са притеснени от загубата на работа, вследствие на заболяването си. 61% смятат, че е засегнат професионалният им статус, 27% от анкетираните са посочили, че се чувстват самотни и социално изолирани. 50% се тревожат, че ХФБ засяга и влияе отрицателно на взаимоотношенията в семейството и с околните-приятелите. 62% смятат, че липсва разбиране. 38% заявяват, че тяхната болка не се контролира адекватно от лекарите, а 49% пък са недоволни от времето на поставяне на диагнозата. Данните за Франция, Германия, Великобритания, Италия и Испания показват още, че 27% от хората с ХФБ отсъстват от работното си място, много, много по-често, в сравнение с хората от общата популация. За България не са правени такива проучвания и не е ясно какво се случва у нас.
По думите на доц. Ивков разходите, свързани с ХФБ, в ЕС надхвърлят 300 млрд. евро или между 1 и 3% от БВП. Огромни са и загубите за икономиката на Евросъюза заради намалената трудоспособност на болните. ХФБ предизвиква безпокойство, депресии, тъй като тези хора живеят в ситуация на постоянна заплаха от „предателството на тялото”. ХФБ е демон, разкъсващ тялото. Тя е неподвластна и неконтролируема от този, който я изпитва. И когато тя не бъде овладяна и медикаментозно и от интердисциплинарен екип от лекари-специалисти, има способността да измести болестта и самата тя да се превърне в болест, поясни той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар