Translate

четвъртък, 2 август 2012 г.

Таксата за посещение при лекар, зъболекар и за болнично лечение няма да бъде обвързана с минималната работна заплата

Това стана факт с промени в Закона здравното осигуряване приети от депутатите на второ четене.
За всяко посещение при лекар или при лекар по дентална медицина, както и за всеки ден болнично лечение, но не повече от 10 дни годишно, здравноосигурените лица заплащат суми, определени с постановление на Министерския съвет, е записано в промените.
Доброволното здравно осигуряване е дейност по поемане на рискове, свързани с финансовото обезпечаване на определени здравни услуги и стоки срещу заплащане на премии, въз основа на застрахователни договори, записаха депутатите в закона т. е. то ще се извършва въз основа на договор за медицинска застраховка по смисъла на Кодекса за застраховането.
В едногодишен срок от влизането в сила на този закон заварените здравноосигурителни дружества с издадена лицензия за дейност по доброволно здравно осигуряване по реда на Закона за здравното осигуряване трябва да приведат дейността си в съответствие с
Кодекса за застраховането и да подадат заявление до Комисията за финансов надзор за издаване на лиценз за извършване на застраховане.
С договор за медицинска застраховка освен рискове и злополуки могат да се поемат профилактика, бременност, раждане и палиативни грижи, гласят новите правила. А доброволното здравно осигуряване ще се извършва чрез купуване на полици "Злополука" и "Заболяване", решиха депутатите.
Коалиция за България и ДПС се обявиха срещу промяната, като мотивът е, че с нея се унищожава доброволното здравно осигуряване.
Работещите сега 19 дружества трябва да се лицензират като застрахователни, като вдигнат уставния си капитал от 500 хил. на 4,6 млн. лв. и кандидатстват пред Комисията за финансов надзор. Ако не успеят, трябва да прехвърлят портфейлите си със здравноосигурителни договори на редовен застраховател или да се закрият.


Няма коментари:

Публикуване на коментар