Translate

четвъртък, 2 август 2012 г.

България е на първо място в Европа по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка

Доскоро България бе сред европейските страни с висока заболеваемост и смъртност, но в момента е на първо място по този показател. Всяка година 1200 жени се сблъскват с тежката диагноза, а 400 губят битката с нея. Болните в страната ни ежегодно са 32 на 100 хиляди души население, докато в държавите, в които се извършва скрининг, пациентите с това заболяване са 2-7 на 100 хиляди, съобщи доц. Здравка Валерианова, директор на Специализираната болница за активно лечение по онкология.
Тази неблагоприятна тенденция трябва да бъде спряна с всички методи на първичната и вторичната профилактика, заяви категорично тя.
Доц. Валерианова изрази надежди, че тази стъпка -ваксинацията срещу папилома вируса ще доведе до цялостна промяна в мисленето на българската жена в посока профилактика – както за себе си, така и за собствената си дъщеря.
Много е важно всяко момиче да бъде ваксинирано, защото според експерти рискът от заболяване при тях е най-голям в първите 3-4 години от започването на полов живот. Ваксината срещу рак на маточната шийка е доброволна, а не задължителна. Тя не е терапевтична, а профилактична и  ще се поставя от личните лекари, като преди имунизацията децата трябва да бъдат подложени на обстоен преглед, уточни д-р Клара Балджиева, педиатър и председател на Сдружението на педиатрите в доболничната помощ. Тя припомни, че възрастта между 12 и 15 г. е най-подходящата за ваксиниране според международните консенсуси.  Ваксината е безплатна, поставя се трикратно през определен период от  време.По преценка на лекаря може да бъде сложена двувалентна или четиривалентна ваксина.
Ваксинираните момичета получават почти 100% защита срещу два онкогенни вируса (16-и и 18-и тип) на човешкия папиломен вирус, които предизвикват 3/4 от от случаите на рак на маточната шийка, както и около 90-93% от останалите онкогенни вируси, поясни доц. Никола Василев, началник на Клиниката по обща и онкологична гинекология, позовавайки се на световната статистика. Той подчерта неколкократно, че ваксините са с много добър профил на безопасност, имуногенност и ефикасност и поясни още, че имунизацията защитава също от трите степени на предраковите заболявания, които са лечими, но при част от тях може да се стигне до фертилни проблеми и акцентира, че ваксинираните момичета  периодично също подлежат на скринингови прегледи.
Безплатното ваксиниране на всички момичета от едно поколение, съпоставено с лечението на тези жени, които поради липсата на ваксинация биват лекувани, излиза с 40 млн. лева по-евтино, каза в заключение той.
В бюджета на НЗОК са предвидени 2 млн. лв. за финансиране на 3-те етапа на ваксинацията в рамките на програмата.
Две фармацевтични компании в световен мащаб произвеждат ваксина за рак на маточната шийка - това са англо-американският концерн GlaxoSmithKline и американската Merck Sharp & Dohme.

Според данни от Центъра за контрол и защита на заболяванията в САЩ /CDC/, повече от 46 милиона дози от ваксините срещу РМШ са били разпространени в САЩ, към  юни 2012. В Европа, за същия период броят е над 30 милиона дози.
Данните от различни проучвания показват, че сред ваксинирания контингент няма инфектирани пациенти, защитата е дълготрайна (според последни проучвания от 2011 г. достига до 9.4 години), профилът на безопасност – изключително висок и няма нито един с понижен имунитет за последните 6 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар