Translate

четвъртък, 2 август 2012 г.

Над 20% или всяка пета българка е уволнявана поради - бременност

Близо една пета, или 19%, от жените са били съкратени от работа, защото са забременели, показва проучване на Глобалния алианс за защита на детското здраве и естественото хранене.То е  проведено в периода ноември 2011 г.-май 2012 г. ,сред  над 680 медицински работници и майки на деца до 5 год..
Още толкова или всяка пета жена е прекъсвала кърменето на детето си, заради неразбиране от страна на работодателя и защото е трябвало да се върне на работа, за да не я загуби. От страх за работата на практика не се ползва и възможността за почасов дневен отпуск за кърмене, докато здравните органи преценят, че това е добре за бебето. Той също е регламентиран в трудовото законодателство. По последни данни 65% от майките у нас кърмят децата си едва до третия месец от раждането им, но този процент драстично спада след това.
Над 75% от участниците в проучването признават, че не познават добре социалните закони в България, а близо половината от майките не са наясно с правата си, посочи доц. д-р Мариела Нанкова, координатор на алианса.
Освен това младите майки у нас не знаят доста неща. Едно от които е примерно, че кърменето е задължително до шестия месец, ако искат бебето им да има силен имунитет и да не развие различни болести по-късно.
20 на сто от майките обаче са на мнение, че законите не са им помогнали, когато са имали проблем.Освен това липсва социална и финансова политика от страна на държавата, която да стимулира кърменето и естественото хранене, както няма и специални защитени места за майките кърмачки при бедствия.
 От Глобалния алианс за защита на детското здраве настояват още Международният кодекс за защита на кърменето да бъде приет като национален закон. Чрез него ще се изгради цялостна политика за производителите и разпространителите на заместители на кърма.
Изследването на тема "Проверка на възможностите за социален контрол на политиките за детско хранене и здраве в условията на криза" е по повод Световната седмица за защита на детското здраве и естественото хранене, която е от 1 до 7 август.


Няма коментари:

Публикуване на коментар