Translate

понеделник, 9 юли 2012 г.

Малини за здрави кости


Малините са едни от най-полезните плодове. Най-добре е те да се берат в сухо време рано сутрин. Плодът трябва да се откъсва без дръжката и семенното капаче. Култивираните сортове дават по-едър плод, отколкото диворастящите, но пък дребните горски малини има по-силен аромат.
Вкусният плод съдържа пет жизнено важни киселини: лимонена, ябълкова, салицилова, капронова и мравчена. Високият процент на калия в плода регулира водния баланс в организма. В малината се съдържа витамин С до 30 мг, каротин, витамин В1. Тя съдържа още калций, магнезий и фосфор.
Плодът помагат за формиране и заздравяване на костната и зъбната структура на човек, при бъбречни и чернодробни заболявания, както и при проблеми с жлъчката. Не случайно при настинка се помага чай от запарени сушени малини, тъй като салициловата киселина в тях действа противовъзпалително и понижава температурата. Малините предпазват от склероза и забавят развитието й. Съдържащите се в тях антоцианини намаляват туморите на гърлото с 50%, твърди изследване на учени от Охайо. Учени от университета в Охайо подложили плъхове на малинова диета и установили, че те са с 50% по-неподатливи на развитие на тумор на езофагуса, а в случай, че развият тумор, размерът му е наполовина от обичайното. Освен това антоцианините засилват мозъчната дейност и дори помагат за намаляване на теглото, като увеличават производството на регулиращите апетита хормони.
Плодът обаче е противопоказен за болните от нефрит и подагра.
------
-С цветовете на плода се натрива място ухапано от насекоми и змии;
- Две супени лъжици сушени листа на малина или една лъжица сухи плодове се накисват в четвърт литър вряла вода за два часа и половина. Прецежда се и се пие по една винена чашка четири пъти дневно преди ядене. Помага при разстройство, стомашни и чревни болки, възпаление на венците и гърлото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар