Translate

сряда, 25 юли 2012 г.

Безконтролното плащане на ръка в болниците ще се увеличи



Заради небрежното отношение и политическото бездействие на правителствата от времето на НДСВ досега частните здравни фондове трябва да се превърнат в застрахователи или да бъдат закрити до 2013 г. Промените, които слагат край на доброволното здравно осигуряване, се обясняват с необходимостта да се експонират в родното законодателство 3 евродирективи, иначе България е заплашена със санкции. Според друга директива обаче малки субекти, каквито са българските фондове за доброволно здравно осигуряване, могат да продължат да съществуват при изпълнението на определени условия, твърдят от асоциацията. Преди месеци на същото мнение беше и сегашният здравен министър Десислава Атанасова. В качеството си на председател на здравната комисия тя обяви след посещение в Брюксел, че е договорила българските здравни фондове да попаднат в изключенията.
По думите на д-р Мими Виткова председател на асоциацията на дружествата за доброволно здравно осигуряване, заради грешка в превода „в момента срещу България тече наказателна процедура по директива, която е отменена и според която частните здравни фондове трябва да работят като застрахователни. Новата директива „Платежоспособност 2" влиза в сила през октомври тази година и според нея повечето европейски държави са извоювали техните здравни фондове да не трябва да се превръщат в застрахователи, защото са част от здравната и социалната система на държавата. Те нямат толкова високи приходи, колкото застрахователите. България обаче избира най-лесния път и така ще задълбочи дефектите на здравната система".
В момента дружествата за доброволно здравно осигуряване плащат около 25 млн. лв. за профилактика, доболнична помощ, доплащане на лечение в болници, за лекарства. След прелицензирането им като застрахователни дружества, според приетите на второ четене в парламента промени в закона за здравното осигуряване, парите вероятно ще се плащат кеш от самите болни, тъй като застрахователните пакети са индивидуални,много по-малки, неатрактивни и не разчитат на солидарния принцип. Това означава, че услугите, които сега предоставят фондовете срещу определена вноска, тепърва ще са много по-малко за същите пари.
Д-р Виткова припомни, че и в момента кешовите плащания в здравната система са около 50% при средно под 20% в Европа. С отпадането на здравните фондове ще се бетонира монополът на НЗОК, въпреки че в предизборната програма на ГЕРБ беше записано, че тя ще бъде демонополизирана", коментира тя.
-----

Асоциацията на доброволните здравноосигурителни дружества обединява 19-те частни фонда, които в момента плащат за медицински услуги на около 400 хил. души.

Няма коментари:

Публикуване на коментар