Translate

понеделник, 9 юли 2012 г.

Ягодите предотвратяват когнитивните нарушения


Ягодите са от семейство Розоцветни (Rosaceae). Те са изключително богати на антиоксиданти, витамин С, В, минералите калий, желязо, магнезий.
С напредването на възрастта на човека свободните радикали могат да нанесат тежки поражения и на очите, като ги правят податливи на инфекции, нарушения на очното налягане, дегенерация на зрителните нерви и др.. Витамин С, флавоноидите, фенолните фитовещества, съдържащи се в плода помагат за облекчаване на подобни състояния, а на калий за поддържане на правилното очно налягане.
Фолиевата киселина и флавоноидите в ягодите притежават отлични антиканцерогенни свойства. Според изследване, редовната консумация помага за предотвратяването на ранните увреждания, които водят до развитието на тумори.
100 грама ягоди съдържат едва 30 kcal, което е 2% от препоръчителната дневна доза пък при не тежки форми на диабет.
Плодът действат благоприятно, както при умора, така и при заболявания на устната кухина. Консумирането му намалява рискът и от сърдечни заболявания, показват изследвания на испански и италиански учени.
Освен това съдържащите се в тях високи нива на фенолни съставки спомагат за увеличаването на нивата на антиоксидантите в кръвта, което предотвратява т. нар. окислителен стрес и забавят стареенето. Редовната консумация на ягоди забавя дегенеративните процеси в мозъка и води до предотвратяване на когнитивните нарушения. Полифенолите в плодовете, зеленчуците и ядките притежават антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти и чрез консумацията им се спомага забавянето процеса на стареене на тъканите, в това число и мозъчните.
Учени от Политехническия университет в Марке, Италия, и от университета в Гранада, Испания, давали по половин килограм ягоди на 12 здрави доброволци в продължение на две седмици. По време на експеримента те взели техни кръвни проби на четвъртия, осмия, дванадесетия и шестнадесетия ден, както и един месец по-късно. Резултатите показали, че редовното консумиране на ягоди увеличава нивата на антиоксидантите в кръвта и предотвратява разпада (хемолизата) на червените кръвни клетки.
Сега техните усилия са насочени вече към изследвания кои сортове ягоди съдържат най-много антиоксиданти и дали подобно положително влияние може да окаже яденето на по-малко количество ягоди като например 150-200 гр.

Няма коментари:

Публикуване на коментар