Translate

сряда, 25 юли 2012 г.

Депутати прогнозират, че все пак "продажби на имоти и коли да се разрешават само при платени здравни вноски" може и да мине в пленарна зала


Парламентарната комисия по здравеопазване с 8 гласа "за" и 6 "въздържали се" изненадващо отхвърли предложението на здравния министър Десислава Атанасова продажби на имоти да се разрешават само при платени здравни вноски, на второ четене на промените в закона за здравното осигуряване.
Мотивът на депутатите бе, че не може задълженията за здравно осигуряване да се приравняват с данъчните.
В становището си НАП се опасява, че ще настъпи хаос с българите в чужбина, чийто здравен статус е уреден доста след старта на здравното осигуряване и че, ако бъде приета тази предложена от кабинета промяна това ще доведе до огромна бумащина по доказване на липса на задължения за групи, които със сигурност са осигурени, като пенсионерите и студентите например. НАП предложи компромисен вариант - удостоверение да се иска само след като нотариусът по сделката извърши проверка в публичния регистър на осигурените и установи, че здравните права са прекъснати.
Но въпреки че комисията отхвърли спорният текст депутати прогнозират, че в пленарна зала той все пак ще бъде гласуван.
И в крайна сметка при всяка разпоредителна сделка с имоти и автомобили продавачът ще си вади удостоверение от НАП за платени здравни осигуровки. Такова задължение за купувача.
Депутатите приеха също така здравните осигурителни фондове да станат застрахователни и Националният съвет по лекарствата да бъде позициониран в Плевен.
Д-р Нигяр Джафер /ДПС/ обясни, че е абсурдно такава важна комисия да бъде поместена в университетската болница в Плевен, тъй като това е единственият медицински университет в страната без фармацевтичен факултет.
За втори път здравната комисия отхвърли предложение на депутати от БСП пенсионерите да плащат половината от таксата за преглед при лекар. Здравният министър Десислава Атанасова коментира, че принципно нямала нищо против, но трябвало да се направят подробни разчети. От думите й не стана ясно защо МЗ не се наема да ги изготви. Атанасова не прие и аргумента на опозицията, че здравната каса в момента разполага с 50 млн. лв. непредвидени средства, с които да бъде компенсирано намалението, така че лечебните заведения да не губят приходи. Това е половината от трансфера, който НЗОК трябваше да преведе на МЗ според закона за бюджета, но който КС обяви за противоконституционен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар