Translate

сряда, 20 юни 2012 г.

Европа трябва да действа решително в полза на повишаване на достъпа до генерични лекарства или рискува да постави под съмнение възможностите за лечение


“Населението на Европа застарява и фармацевтичната индустрия трябва да отговори на това предизвикателство. С възрастта се увеличават и здравните проблеми, а разходите за лечение на хората в пенсионна възраст са с 10% повече в сравнение с по-младите.Това означава, че фармацевтичната индустрия е изправена пред важни решения и трябва да поеме повече отговорности”, това е заявила пред участниците в 18-та годишна конференция на Европейската генерична асоциация (ЕГА) г-жа Еда Егертсдорит, президент на асоциацията, която се е състояла на 14 и 15 юни 2012 г. в Малта.
Производителите на генерични и биоподобни лекарства са способни да предлагат висококачествени терапии на по-достъпни цени. Според данни на IMS Health,ако използването на генерични и биоподобни лекарства бъде увеличено с 20%, само в областта на онкологията спестяванията ще възлизат на 4 млрд. евро, а във всички терапевтични области размерът на икономиите ще е повече от 16 млрд. евро, годишно, на територията на Европа
Според президента на ЕГА обаче докато генеричните медикаменти предлагат приемливи цени, достъпно лечение и играят ключова роля за стабилността на европейските здравни системи, генеричната лекарствена индустрия е изправена пред необходимостта да прави големи разходи, свързани с регулаторни изисквания, както и да изпитва неудобство от препятствията, затрудняващи износа. ЕС и правителствата на страните-членки трябва да вземат мерки и да изработят необходимите разпоредби, облекчаващи генеричните производители, за да стане възможно реализирането на икономии в размер на милиарди евро всяка година. Подобни действия биха били от полза не само за производството, те ще стимулират и заетостта в ЕС.
Относно фалшифицирането на лекарства, г-жа Егертсдорит отбелязва, че те представляват сериозна заплаха за здравето на пациентите в Европа и допълва, че за фалшификаторите на медикаменти интерес представляват най-вече скъпите оригинални лекарства. Именно техните високи цени дават възможност за сериозни печалби при фалшифицирането им.
По време на конференцията на ЕГА стана ясно, че Европа скоро ще разполага с концепция за развитието на биоподобните лекарства. Европейската комисия е дала своята подкрепа за появата на такава концепция, а комисарят по здравеопазването г-н Дали е заявил, че би бил радостен това да се случи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар