Translate

четвъртък, 21 юни 2012 г.

Комарите си имат любимци


Според проф. Джери Батлър от университета във Флорида женските комари, които всъщност са и хапещите имат нужда от човешка кръв, за да развият яйцеклетки способни за оплождане.
В няколко международни проучвани са изследвани над 400 вещества, за да се установи точно кои от тях по човешката кожа привличат комарите. В крайна сметка се оказва, че генетиката е отговорна за 85% от причините, поради които малките кръвопийци си избират определени хора.
Според учените един на всеки десет души има неизбежни срещи с тези насекоми.
Установено е, че комарите предпочитат хора, които по кожата си имат повишено количество от определени киселини, като например млечна киселина, която се отделя от потните жлези или пикочна киселина, краен, естествен продукт на обмяната в организма голяма част от който също се отделя през кожата.
Жилещите и кръвопиещите насекоми избират и тези с висока концентрация на стероиди и холестерол по повърхността на кожата, което съвсем пък не означава, че хората с висок холестерол в кръвта имат и висока концентрация по кожата. Всичко в крайна сметка, както знаем е въпрос на индивидуалната особеност на метаболизма.
Резултатите от проучванията сочат още, че те харесват също така и хората, които издишват повече въглероден диоксид/ въглероден двуокис. Именно те са най-често обект на техните набези. Същото важи и за хората с наднормено тегло и за бременните жени, при които физиологично се повишава количеството на издишван въглероден диоксид.
Да не забравяме, че движението и топлината също привличат комарите, които могат да усетят жертвата си от около 50 метра. А колкото по-тесни са ви дрехите, толкова повече ще отделяте топлина и толкова по-често ще ви хапят комарите.
-----
Знаете ли, че:

-Комарите са общо около 3500 вида и са разпространени по всички континенти с изключение на Антарктида;
-При почти всички видове женските индивиди пият кръв, която е необходима за развитието на яйцата им, и живеят от 2 до 6 месеца. Мъжките са по-големи от женските и се хранят само с растителни сокове и цветен прашец, и живеят от 15 до 20 дни;
-В България се срещат около 40 вида кръвосмучещи комари. Най-голямо видово разнообразие е установено по Черноморското ни крайбрежие;
-Комарите обичат топли, спокойни нощи, когато температурата е висока, и летят с 1-2 км в час. Те улавят топлината на тялото и така откриват топлокръвни животни и хората;
-Мястото на ухапването може да бъде входна врата и на други видове инфекции, затова не трябва да се пренебрегва. Ако имате повишаване на температурата или други оплаквания, потърсете лекарска помощ;
-Комарите могат да пренасят около 50 заболявания, причинени от паразити, бактерии, вируси и други. Най-често срещани са малария, енцефалити, жълта, западномарсилска, денга и чикунгуня трески и др. Това са тежки заболявания, като някои от тях завършват летално.

Няма коментари:

Публикуване на коментар