Translate

четвъртък, 21 юни 2012 г.

Болестите по-често връхлитат хората със седящи професии


 Прекарването на по-голямата част от работното време зад бюро в офиса, магазина, зад волана и дори пред телевизора се свързва с редица здравословни проблеми като повишено артериално налягане, висока кръвна захар, повишен серумен холестерол затлъстяване и метаболитен синдром и др.
Данните от наскоро приключило сравнително проучване от Mayo Clinic в Минесота - САЩ, обхващащо хора в по-зряла възраст, една част от които прекарват по-малко от 2 часа дневно през телевизора, а другите повече от 4 часа, но в седящо положение показват, че при тези от втората група рискът от смърт от сърдечносъдови болести е с 80% по-висок, имат почти 50% по-висока смъртност по различни причини и близо 125% повишен риск за развитие на кардио-васкуларни инциденти като ангинозни кризи и миокарден инфаркт.
“Седящите професи”и също така са по-предразполагащи към заболявания като остеохондроза, дискова херния, изразяващи се в патологични изменения на гръбначния стълб. Недостатъчното движение при тях крие още една опасност – повишаване нивата на кръвната захар.
Д-р Джеймс Ливайн нарича продължителното заседяване "седящата болест" и сравнява ефектите от бездействието с вредата от тютюнопушенето. Според него продължителното и ежедневно взиране в компютъра пък води до образуването на компютърно лице и преждевременно състаряване.
Но по-важното откритие при това изследване е, че на фона на продължителното седене, няколкото часа след работа във фитнеса или заниманията с друга активна физическа дейност съвсем не променят съществено рискът за посочените заболявания.
Друго проучване също доказа, че при хората на възраст над 45 години, които седят по 11 часа на ден, рискът от смърт се увеличава с 40% за четири години. Без значение дали спортуват или не. Дори и ако седите само по осем часа на ден, рискът от смърт е с 15% по-голям в сравнение с тези, които седят на половината на това време.
Специалистите са на мнение, че спасението и решението на проблема е единствено в комбинирането на работата в седящо и стоящо положение. Например да се стои прав винаги, когато се говори по телефона, по време на съвещания или срещи, ако и когато е възможно. Също така от съществено значение е и ежедневното ходене пеша на път за работа или обратно към къщи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар