Translate

сряда, 20 юни 2012 г.

Близо 70% от българите са рискови за развитие на сърдечносъдови заболявания

Кампанията „Пази сърцето си! Бъди отговорен пациент!”, която стартира на 7 април с отбелязването на Световния ден на здравето и продължи до средата на м. май, бе предшествана от фотоконкурс „Обичаш ли сърцето си?“, създаден на платформата на www.snimka.bg.
В рамките на месец от 15 февруари до15 март т. г. всеки желаещ имаше възможност да качи своя авторска фотография, показваща навиците, с които ежедневно предпазваме или застрашаваме сърцето си. Най-харесваните общо 500 фотографии, свързани с добрите и вредните навици за сърцето, бяха изложени в центъра на София, в галерията на открито в градинката Кристал, в периода 8-16 април 2012 г.
Кампанията бе организирана от Асоциация „Сърце”, Национална пациентска организация (НПО) и Дружеството на кардиолозите в България.
В нейните рамките се реализираха 5 скринингови акции в София, Пловдив и Варна, които поставиха акцент на личната отговорност на всеки към собственото му здраве.
Според резултати от проведените скринингови акции за наличие на сърдечносъдов риск, сред 308 души, от които близо 1/3 са мъже, около 70% от анкетираните са в рискова група от развитие на сърдечносъдови заболявания. Всеки трети от изследваните е с висок риск, а 2,3% са с много висок риск от сърдечносъдови заболявания.
Повече от половината анкетирани или 55% посочват, че имат повишено кръвно налягане и отчитат последващи здравни проблеми, като резултат от него. 9% или близо 1/10, че имат диабет, 20,45%, че са с висок холестерол, а всеки трети заявява, че не следи за отклонения в нивата му. Близо 30% от анкетираните пък съобщават, че не са се изследвали и не знаят дали имат отклонения от нормите.
Като положителна тенденция обаче може да се посочи фактът, че близо 80% от запитаните заявяват, че употребяват по-малко от 10 цигари дневно. Още по-добри резултати се отчитат при приема на алкохол - едва 4,5% от анкетираните съобщават, че приемат повече от 100 мл алкохол дневно.
Двама от всеки трима посочва, че практикуват някакъв вид спорт редовно или че правят физически упражнения поне 30 минути дневно, но като се има предвид, че около 75% от респондентитеэ попадат във възрастовата група над 45 години, като най-голям дял имат пък хората над 65-годишна възраст, то данните не са съвсем достоверни и може би те считат ходенето до магазина с пазарната чанта за вид спорт.
Притеснителен е резултатът, че почти половината от респондентите – 44,8%споделят, че имат някакво сърдечносъдово заболяване, а 49% заявяват, че имат преки роднини, страдащи от сърце.
По време на акциите общо 430 души са пожелали да си измерят артериалното налягане. От резултатите се вижда, че при над 38% от хората се наблюдава отклонение от нормите в момента на измерването. Това само по себе си е сериозна тенденция, защото означава, че всеки трети има проблем с артериалното налягане, което е и най-често срещаният сърдечносъдов проблем.
”България заема челното първо място по сърдечносъдови заболявания в Европейския съюз. Ежегодно от сърце у нас заболяват приблизително 74 000 души. Високият холестерол,високото кръвно налягане и тютюнопушенето са най-опасни за сърцето”, съобщи Мария Димитрова, председател на асоциация „Сърце".
Намаляването на стреса в ежедневието, нормалния сън и здравословния начин на живот могат да предотвратят редица заболявания.
Според проф. Асен Гудев, председател Дружеството на кардиолозите в България, с правилни мерки смъртността може да бъде свалена с 20% до 2020 г., а 8 от 10 инфаркта да бъдат предотвратени, ако се внимава за рисковите фактори.
„Всяка смърт преди 65-годишна възраст е преждевременна и ние трябва да намалим фаталните сърдечни инциденти като на първо място се научим да живеем здравословно и формираме такива навици у децата си", подчерта той.
Той безрезервно подкрепи забраната за тютюнопушене на закрити и някои открити обществени места, която определи като изключително важна стъпка.
По думите му само за една година, откакто подобна забрана е въведена в други европейски страни, случаите на инфаркт са намалели драстично. Като пример даде Шотландия, където без тютюнев дим на обществени места, с 20% са намалели инфарктите сред пушачите и с 19% сред пасивните пушачи.
„Обществото ще има много повече ползи от забраната, отколкото загубите на ресторантьорите”, убеден е и д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация (НПО).
Според него това е изключително важна стъпка напред и само за година ще се видят резултатите за здраве то за хората, тъй като годишно държавата плаща много повече за лечение на онкозаболявания, белодробни и сърдечни проблеми, които са пряко следствие единствено на цигарите.
Не трябва да се гледат само икономическите последици за заведенията от забраната, а и многобройните човешки загуби, които търпим вследствие на тютюнопушенето, допълни го и проф. Гудев.
Проучването показва, че българите не са достатъчно информирани и много малка част от тях се интересуват от здравето си, бе заключениетому.
Той обяви, че стартира инициатива „Университет за пациенти", която ще се провежда в рамките на четири факултета - онкологичен, сърдечносъдов, ревматологичен и за биополярно разстройство. Идеята на този вид обучение е медицински специалисти, съвместно с хора, минали по този път, да дават на току-що диагностицирай пациент практически уроци за болестта. На сайта на НПО ще има линк към „Университет за пациенти".
Според участниците в пресконференцията има сериозно разминаване между това, което лекарите казват, че е рисков фактор и това, което хората смятат за такъв.
Те съобщиха, че водят разговори с МЗ относно програма и стратегия за ограничаване на сърдечносъдовите заболявания у нас, за да може последващите стъпка по стъпка, без значение кое правителство идва на власт, да се знае какво какво трябва да се прави и накъде се движим, за да се намали смъртността от сърдечносъдовите заболявания до 2020 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар