Translate

вторник, 15 май 2012 г.

Надписи "имитиращ продукт" трябва да има на етикетите на млечните продукти, в които има палмово масло и други растителни заместители

Това предвижда наредбата за млечните продукти, която бе одобрена принципно от правителството. По искане на премиера Бойко Борисов забраната за производство на продукти от мляко и от растителни мазнини на една поточна линия ще бъде смекчена.
Първоначалното предложение бе на линия, на която е работено с палмово масло, да не може да произвеждат млечни продукти.На заседанието на кабинета е обсъждано работата с мляко да е възможна, ако проверка от агенцията по храните установи, че машината е чиста.
Според наредбата маслото трябва да съдържа поне 80% мазнини, но ще има продукт "половин масло" за по-ниско съдържание и с друго наименование.3/4 масло е продукт със съдържание на млечна мазнина не по-малко от 60%, 1/2 масло е продукт със съдържание на млечна мазнина не по-малко от 39%. Наименованието "сирене" да се използва за млечен продукт, претърпял процес на фермен­тация и преминал процес на зреене. Според наредбата всичко, което не е изцяло от мляко, ще бъде "имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко". Има дефиниция за почти всички продукти като например айрана не трябва да е с повече от 50% вода, а солта - не повече от 0,8%. 
Продуктите, които носят наименованието "прясно мляко", трябва да са получени от сурово мляко, претърпяло процес на пастьоризация или стерилизация, в който се допуска отнемане или добавка на сметана, получена от сурово мляко. 
Наредбата ще гаран­тира, че информацията за хра­ните няма да въвежда в заблу­да потребителите. Нарушители­те ще плащат тройно по-високи глоби, като максималният раз­мер ще стигне до 10 000 лева.
Новите изисквания за млечните продукти ще важат не само за българските, но и за вносните млечни стоки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар