Translate

сряда, 23 май 2012 г.

Отлични резултати при лечението на фиброаденома, най-често срещания доброкачествен тумор на гърдата, с фокусиран ултразвук

11 пациентки с фиброаденом на гърдата са преминали успешно лечение с високоинтензивен фокусиран ултразвук в УБ по ендокринология „Акад. Иван Пенчев”, съобщи ръководителят на екипа доц. Русанка Ковачева.
Методът с фокусиран ултразвук доказва ефективността си като алтернатива на оперативното лечение на този вид тумор и дава на пациентките нова възможност да избегнат не само хирургичната интервенция, но и упойката и белезите.
Фокусираният ултразвук е неоперативен метод, който позволява отстраняването на образувания с помощта на локализирано прецизно повишаване на температурата. Ултразвуковият метод "ТН-One" е разработен от френската компания Theraclion, основана през 2004 г. в Париж.
Лечението е амбулаторно. Процедурата е със средна продължителност от 40 мин до 1,5 ч. и се провежда в условията на будна анестезия. След нея няма странични ефекти, гърдата запазва своята основна функция на кърмене. След ултразвуковата манипулация една от пациентките дори е забременяла, родила нормално и дори кърми.
По същия метод са лекувани още 5 жени във Франция- Американската болница в Париж,  съобщи още доц. Ковачева и уточни, че при всички пациентки без изключение е наблюдавано намаление в обема на тумора с 20% първия месец след манипулацията, с 50% - на третия месец, а след 12-месечно проследяване от 64 до 73%.
Проектът е отворен и трябва да обхване 40 пациентки в двете болници, като всички ще бъдат активно наблюдавани в продължение на една година. Основният критерий е вида и размера на тумора да е не по-голям от 3 см, както и потвърдена доброкачественост след хистологично изследване.
По думите проф. Сабина Захариева, директор на УБ по ендокринология, това ултразвуково лечение е прилагано при тях и при аденоми на паращитовидната жлеза, но предстои да се използва и за лечение на доброкачествени възли на щитовидната жлеза.
Вече сме лекували 16 пациентки с тази технология в София и Париж, и сме постигнали отлични резултати при всяка от тях. Очакванията ни са в края на тази или началото на 2013 г. новата неинвазивна терапия да получи Европейски сертификат за качество, съобщи д-р Кристин Ортюно, медицински директор на Theraclion. 
След това ще се пристъпи към клинични проучвания в по-широк мащаб, а след приключването им, при доказан ефект, ще стане възможно кандидатстването за реимбурсиране на лечението от здравноосигурителните каси като алтернатива на стандартната хирургия при доброкачествени тумори на паращитовидните жлези, на тиреоидеята и при фиброаденом на гърдата, поясни тя. Според д-р Ортюно изследователският екип ще насочва усилията си към разширяването на полето на приложение на метода с включването на злокачествени заболявания като рак на гърдата и туморни метастази.
--------
Факти и цифри за фиброаденома:
·        Фиброаденомът е най-разпространеният доброкачествен тумор на гърдата.
·        10 % от жените развиват фиброаденом на гърдата през живота си.
·        В САЩ те представляват половината от 1,6 милиона биопсии, извършвани всяка година.
·        Във Франция годишно се откриват няколко десетки хиляди фиброаденомa.
·        Заболяването се наблюдава във всички възрасти, но засяга най-вече жените под 30-годишна възраст.
·        Наличието на фиброаденом се открива главно с палпация. Той може да протича безсимптомно и да се открие при мамография или ехографско изследване. За всеки открит възел на гърдата се извършва биопсично изследване – тънкоиглена пункционна биопсия с цитологично изследване или микробиопсия с хистологично изследване. Ако резултатът от биопсичното изследване покаже, че се касае за фиброаденом, лекарят и пациентката решават заедно дали да се наблюдава развитието му, или да се отстрани, особено в случаите, когато създава дискомфорт на пациентката, нараства или предизвиква опасения. Доброкачественият характер на фиброаденома поставя пред пациентката и лекаря въпроса, дали е оправдано да се прибегне до хирургическо лечение. Като алтернатива неинвазивното лечение с фокусиран ултразвук може да се окаже отговора на този въпрос.


Няма коментари:

Публикуване на коментар