Translate

сряда, 2 май 2012 г.

Лазерът почиства кариеса и замества стоматологичната машината в болезнената част


Заради страха от бръмченето и болката, която зъболекарската машина причинява, много хора не посещават стоматолог


С навлизането в практиката на лазерните технологии това вече не е проблем.Лазерът замества машината именно в болезнената част, поясни Д-р Десислава Герджева, ръководител на отделението по дентална медицина на „Медикус Алфа". Пловдивската клиника една от малкото в страната, които разполагат с последно поколение Er:YAG лазер. Той се отличава с уникалнa технология благодарение, на която мощната енергия се генерира в самия накрайник. По-старите поколения лазери използват оптични влакна за проводници, което води до загуби на енергия при преминаването на лазерния лъч през тях. Още едно предимство на лазерния накрайник е неговата максимална маневреност – върти се на 360 градуса.
Лазерът не само почиства кариеса, но и създава и стерилна среда. Болката е редуцирана, до максимум или липсва напълно, и за това много пациенти не искат упойка, допълва д-р Герджиева. 
Високотехнологичният инструмент служи и като скалпел. С него може да се реже венецът. Безопасно се отстраняват тумори без разсейки. При лечение с лазер има много по-малка болка, подуване и кървене, отколкото при конвенционалните методи. Процесът на оздравяване е по-бърз и лесен. Лазерът има бактерициден ефект, унищожава бактериите и вирусите в лекуваните области и така се предотвратяват инфекции. Това означава, че в повечето случаи няма нужда от антибиотици.Благодарение на различните програми и накрайници Er:YAG лазер се използва за меките и твърди тъкани (зъби и кост). С него може да се почиства кариес, зъбен камък, да се извършва кюртаж и др..
За децата лечението с него е като игра. Изключително важно е малките пациенти да не се стресират при стоматолога, защото страхът остава за дълги години. При лечението с лазер се слагат специални очила, апаратът издава звук като при компютърна игра и малчуганите се чувстват все едно са герои от Междузвездни войни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар