Translate

петък, 4 май 2012 г.

Бебето в утробата на майката чува, усеща и чувства


Дали детето ще се възприема и ще действа като щастлива или тъжна, агресивна или смирена, уверена или обзета от безпокойство личност, зависи отчасти от посланията, които то получава за себе си в матката. Главният източник на тези формиращи послания е майката на детето. Пренаталният опит се съхранява в клетъчната памет на индивида и се отразява на целия последващ съзнателен живот. Чрез биохимичните реакции на майчиното тяло, реагиращо по определен начин на външния свят, плодът се „научава” да изпитва определени чувства и да изживява различни състояния. Така в гените се кодира основата на бъдещата личност.
Всяка бременна е подложена на резки емоционални сривове, които са опасни не само за самата жена, но и за плода. Когато бъдещата майка изпитва стрес, нейният организъм произвежда голямо количество от хормона кортизол, който увеличава кръвното налягане и съдържанието на захар в кръвта.
Хроничния стрес, изпитван в продължение на няколко седмици по време на бременността, намалява растежа на плода и развитието на клетките в неговия организъм. Повишеното ниво на кортизол може да повреди мозъка на все още нероденото дете и да предизвика проблеми в бъдещото възпитание, т.е. да го направи „трудно дете”.
Много често бременната се чувства неразбрана, особено от своя партньор. За жената е много важно точно в този момент да получи подкрепа от любимия човек. За това е добре тя да разказва как е прекарала деня си с бебето вътре в нея, съветва психоложката. Таткото също има шанс да се запознае със своето дете още преди раждането му. Плодът слуша гласа на баща си, възприема емоциите, идващи от общуването на неговите родители. Ето защо не е добре да се карате по време на бременността.
Бъдещите майки могат да намалят рисковете за неродените си още деца, като правят леки физически упражнения от 3 до 6 часа преди сън. Кратката разходка след вечеря е перфектното решение. Избягвайте алкохола, спазвайте режим на лягане - в един и същи час. Избягвайте да пиете течности в големи количества вечер. Те са причина да се будите нощем с позиви за уриниране, а това снижава качеството на съня. Не работете на компютър до късно вечер. Избягвайте дрямката през деня. Научете се да релаксирате. Смейте се - смехът е добро лекарство, тренира и отпуска мускулите, понижава нивото на кортизол, увеличава се активността на естествените клетки защитници, увеличава се дълголетието. Пускайте си любимата музика през деня, избягвайте негативните преживявания. .

Няма коментари:

Публикуване на коментар