понеделник, 21 май 2012 г.

Плодовете и зеленчуци пълни с отрови-вноснитеТова стана ясно след  изследване, разпространено чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи RASFF. От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) уточниха, че най-многобройни - 247, са сигналите в категория “храни”.
България е обявила 12 нотификации към RASFF за забрана на внос на плодове, зеленчуци, билки и подправки, както и за проследяване на риба и рибни продукти, поради риск за човешкото здраве.
В 7 партиди пресни чушки  и в 1 партида със замразени домати от Турция били открити остатъчни пестициди. Вреден химикал имало и в турски люти чушки и сушени сладки чушки от Перу.
Недеклариран сулфит е открит в сушени кайсии от Италия и метличина от Турция. Остатъчни пестициди са хванати в тикви от Португалия, круши от Холандия и грозде от Перу.
Наличие на причиняващата заболявания бактерия Bacillus Cereus пък е установена в мариновано тофу (соево сирене) в стъклени буркани, внос от Тайван.
Засечени са забранени субстанции и в 5 вида месо и месни продукти. Това са заешко месо от Китай, свинско месо  от Франция, телешки гулаш от Австрия и замразено конско месо от Обединеното кралство.
От австрийска наденица стърчали костици и метал. При лабораторни анализи са установени и недопустими за консумация съставки в риба от Испания и Франция. В замразена синя акула от Иберийския полуостров имало живак, а хистамин - в рибни консерви.
В списъка с вредни храни фигурират фъстъци от Аржентина и кайсиеви ядки от Турция, с наличие на афлатоксини.
В групата на вредните комбинирани фуражи влизат заразени смески за птици, произведени в Германия, Швеция, Унгария и Холандия.
-----
При покупка да се избягват ядки от Нигерия и Сиера Леоне, охладени и замразени риби от Индия, Испания, Мароко и Аржентина, пилешко месо от Обединеното кралство, пресни миди от Тунис,  рафинирано слънчогледово олио от Русия,  гръцки нектар от нар, съдържащ забраненото Е122, както и минерална вода от Италия с арсен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар