Translate

понеделник, 14 май 2012 г.

Стартира Национална информационна и скринингова кампания „Щитовидна жлеза и сърдечносъдов риск"

От 13 май до 16 юни 2012 г. ще се проведат безплатни профилактични прегледи
на щитовидната жлеза в 11 български града

Кампанията се провежда по повод Международната тиреоидна седмица (21-27 май) и Международния ден на заболяванията на щитовидната жлеза - 25 май. 
Организатор на инициативата за България е Национална пациентска организация (НПО), със съдействието на Мерк Сероно. Целта е повишаване на информираността на пациентите относно заболяванията на щитовидната жлеза, за да могат те да разпознават симптомите на нарушена функция на този важен орган и да търсят своевременно лекарска помощ. 
Специален гост на събитието беше актрисата Ернестина Шинова, която сподели своя опит като пациент със заболяване на щитовидната жлеза – Четири години вървях по мъките. Лекуваха ме за какво ли не, докато не ми поставиха точната диагноза, а именно - базедова болест. Затова се обръщам към всеки да бъде отговорен към собственото си здраве, да научи за какви симптоми да следи и да се консултира своевременно с лекар.”
Заболяванията на щитовидната жлеза са често срещани в световен мащаб, като те се наблюдават осем пъти по-често при жените, отколкото при мъжете. 
Честотата на заболяванията у нас са около 10% сред населението. Един от 4-ма българи или 24,8% са с възли на щитовидната жлеза, съобщи д-р Александър Шинков от ендокринологичното дружество. От 7 на 10% са се увеличили случаите на хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза) за 5 години. Близо 4%  са с хиперфункция. При 9-10 души на 100 хил. население е възможно възлите да са злокачествени, поясни д-р Наталия Темелкова от Александровска болница.

------
Независимо от пола, човек попада в рискова група ако:
·        има фамилна обремененост
·        страда от автоимунно заболяване като диабет тип 1, псориазис, ревматоиден артрит и др.
·        е над 50 години

Има няколко етапа от живота на жената, през които тя е по-уязвима по отношение на щитовидните заболявания и е желателно да се прегледа профилактично. Тези рискови периоди са:
·        по време на пубертета и първата менструация
·        когато е бременна и първите шест месеца след раждането
·        в периода на менопаузата
Изследванията на хормони непременно трябва да бъдат допълнени от преглед на ехограф, защото понякога са в нормата, но заболяване има, каза д-р Наталия Темелкова, ендокринолог. Повече от 300 млн. души в света страдат от различни тиреоидни заболявания.В последните години честотата на щитовидните заболявания нарасна значително, но все още сравнително голям процент от тях остават недиагностицирани. 
----
За кампанията
В периода 13 май - 16 юни в София, Първомай, Троян, Сандански, Пловдив, Варна, Шумен, Хасково, Димитровград, Бургас и Сливен ще се проведат безплатни скринингови изследвания на щитовидната жлеза и сърдечната честота. Прегледите са част от втората поред Национална информационна и скринингова кампания „Щитовидна жлеза и сърдечносъдов риск" и ще стават след предварително записване на гореща телефонна линия 0700 10 515 (на цената на един градски разговор от цялата страна). Всеки желаещ ще може да се запише за безплатен преглед, да получи допълнителна информация за заболяванията на щитовидната жлеза и здравните заведения и датите, на които ще се извършват безплатните прегледи, в периода до 31 май, всеки делничен ден между 12 и 17 часа (без сряда).
Целта на скрининга е да бъдат прегледани хората, които не са диагностицирани до момента и/или попадат в рискова група. 
-------
 

Щитовидната жлеза е „главен регулатор“ на метаболизма и играе ключова роля за нашето здраве. Тя е малък, подобен на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който произвежда т. нар. тиреоидни хормони, жизнено важни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма.
Тиреоидните хормони съдържат йод и са жизнено важни за човешкото здраве.
одът от своя страна постъпва в организма с храната и водата и посредством  каскада от преобразувания участва във формирането на хормоните на щитовидната жлеза - тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3).
Малки промени в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да доведат до големи поражения на други органи и системи – сърдечносъдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервнопсихически проблеми и др. Тези заболявания са хронични и нелекувани навреме могат да доведат до тежки сърдечносъдови заболявания (аритмии, артериална хипертония, атеросклероза, стенокардия, миокарден инфаркт), безплодие, спонтанни аборти.
*
Не всяко заболяване на щитовидната жлеза има видими симптоми и от съществено значение е хората да знаят какви признаци да търсят, за да се обърнат своевременно към лекар ендокринолог.
Нарушенията в нормалната функция на щитовидната жлеза могат да бъдат ефективно лекувани. От съществено значение са ранното диагностициране и редовната профилактика.
--------
Щитовидната жлеза и сърцето са в тясна връзка или образно казано-"Когато щитовидната жлеза говори, сърцето слуша!”
Сърцето е една от основните прицелни цели на тирeоидните хормони. Сърцето реагира незабавно на всяко нарушение на функциите на щитовидната жлеза.
Повишаването на нивата на тиреоидните хормони ускорява метаболизма. Свръхактивността на щитовидната жлеза води до поява на гръдна болка и сърцебиене. Тя кара Вашето сърце да бие по-бързо (често над 100 удара в минута); можете да получите и сърдечна аритимия, криеща опасност от усложнения. Тя също така води до повишаване на артериалното налягане и до голяма разлика между систолно и диастолно налягане. 
Намалената активност на щитовидната жлеза забавя метаболизма. Това кара сърцето на човек да бие прекалено бавно или неравномерно, или да „прескача” поради пропуснати или допълнителни удари. В резултат на това човек може да получи намаляване на притока на кислород и хранителни вещества до органите и тъканите.
Високото артериално налягане е друг резултат от понижената активност на щитовидната жлеза и рисков фактор за сърдечна атака и инсулт.
Всички тези ефекти повишават риска от сърдечна атака, сърдечна недостатъчност и развитие на атеросклероза.
Според Американската Асоциация по щитовидната жлеза понижената активност не само причинява симптоми, а може и да влоши други съпътстващи състояния. Симптомите на нарушената функция на щитовидната жлеза нерядко се тълкуват погрешно просто като признаци на стрес, депресия или менопауза.
При пациентите със сърдечно заболяване дори слабото понижение на активността на щитовидната жлеза е вредно. Както сочат редица проучвания, леката форма на хипотиреоидизъм повишава риска от сърдечна атака, сърдечна недостатъчност и атеросклероза. При пациентите със сърдечно заболяване дори леките промени във функцията на щитовидната жлеза повишават риска от смъртност.






1 коментар:

  1. Анонименмай 19, 2012

    Два дена звъня на публикуваният тел през 5 минути и никой не отговаря или оператор казва,че няма свободен оператор.Според мен телефона не е активен

    ОтговорИзтриване