Translate

сряда, 23 май 2012 г.

Скрининг за хепатит С в няколко области на страната

Единственият начин, за ранното диагностициране на заболяването, е провеждането на активен скрининг

В областите Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Бургас и Варна, стартира скрининг за носителство на вируса на хепатит С . Инициативата е на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография с подкрепата на фармацевтична компания МСД – България като част от проекта „СИЛА ЗА ЗДРАВЕ”.

До месец ще бъдат проведени срещи с ОПЛ и специалисти по гастроентерология от доболничната помощ, с цел осигуряване добра организация на прегледите, съобщи доц. Йордан Гетов, гастроентеролог в Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ".
Скринингът, за носителство на инфекцията с вируса на хепатит С (HCV) е начинът недиагностицираните пациенти да избегнат усложненията, свързани чернодробното увреждане и  ще обхване рискови пациенти. С други думи единственият начин, за ранното диагностициране на заболяването, е провеждането на активен скрининг, което води и до крайно излекуване на инфекцията. Към доболничните гастроенетеролози ще бъдат насочвани тези с повишени чернодробни ензими-ASAT/ALAT >1,2 пъти спрямо нормалните стойности, като всеки от тях ще попълва анонимен въпросник относно рисковите фактори за инфекция HCV, разработен от Българското дружество по гастроентерология. Те ще бъдат прегледани безплатно и ще им се направи експресен орален тест за наличието на анти-HCV антитела (носителство на антитела на вируса).
При положителен резултат пациентите ще бъдат насочвани към съответното болнично заведение за потвърждаване на диагнозата хроничен хепатит С с PCR тест и назначение на лечение.
Целта е намиране на повече недиагностицирани случаи на хроничен вирусен хепатит С в ранната фаза на инфекцията, когато е възможно да се предотвратят усложненията, свързани с прогресията на  чернодробното увреждане, а терапията да струва по-евтино на здравната система и потенциално намаляване на бъдещите разходи за лечение на усложненията на нелекуваната инфекция HCV. Над 1,1 млрд. евро ще са спестените средства на държавата от ранното откриване на болни с хепатит С, в следващите 7-8 години., поясни той. Първоначално ще бъдат раздадени 500 реактива за откриване на вируса чрез слюнка, които в последствие те ще бъдат и увеличени. 
Специалистите обаче са на мнение, че и най-добрата инициатива може да бъде погубена от незаинтересоваността на пациентите.
Очакваните още ползи от инициативата освен повишаване честотата на диагностициране на  инфекцията HCV, сред рисковите пациенти, "утъпкване" пътят  на новодиагностицираните пациенти до специализираните клиники за лечение са и повишаване на познаваемостта на проблема сред ОПЛ и възможност за усъвършенстване на цялостния подход към диагностиката, лечението и проследяването на хроничния хепатит С в доболничната помощ.
1,4% от кръводарителите са  с anti-HCV(+), 1,2% от медицинския персонал, 42% от пациентите на хемодиализа и 75% от изследваните хемофилици също са носители на хепатит С.
Болестта протича почти без симптоми и може да бъде в латентна фаза 10-20 години, обясни доц. Крум Кацаров, началник на Клиниката по гастроентерология във Военномедицинска академия. Симптомите на хепатит С са умора, недоспиване, тежест или тъпа болка в дясното подребрие, гадене и коремен дискомфорт. По думите му приблизително 15% от болните развиват остра фаза на заболяването, а останалите хронифицират и клиничната изява е в над 25% от тях. От 1 до 4% развиват първичен чернодробен карцином. При асцит 50% преживяемостта при пациентите е 5 години, при напреднал рак на черния дроб-8 месеца,а годишната смъртност е 5%. В 40-50% от случаите обачене е известен пътят на заразяване.
Над 2000 болни от хепатит С отговарят на критериите за лечение на НЗОК и безплатно се лекуват по програма.
Според данните на работна група към ЕС, за периода 2008-2015 г., у нас ще бъдат похарчени близо 564 млн. евро за лечение на пациентите с хроничен хепатит С и 1,6 млрд. евро за лечението на чернодробните заболявания, в следствие нелекуването му в ранната фаза, съобщи проф. Людмила Матева, началник на Клиниката по гастроентерология в университетската болница „Св. Иван Рилски" - София. 12 306 евро е струвало противовирусното лечение на един болен у нас през 2008 г. 79.5 млн. евро са били годишните разходи за пациентите с хепатит С, а лечението на напредналото заболяване и усложненията му - 320 млн. лв.
Специалистите препоръчват всеки, който е преживял кръвопреливане или транслпантация на цели органи преди средата на1992 г. или е получил концентрирани фактори на кръвосъсирването преди 1987 г., пациенти на хемодиализа, пациенти с хемофилия, лица с пиърсинг или татуировки, при използване на нестерилни инструменти, вкл. за маникюр и педикюр и др. да се изследва за вирусоноситслство. 
У нас от януари на 2003 г. до ноември на 2011 г. в 11-те клиники по гастроентерология са се лекували 2188 пациента. Ефективността на лечението е от 68 до 81%.
Изследвания сочат, че в България заразените с вируса са около 1,4% от населението. Този процент ще се запази през следващите години, като новозаболелите ще са между 200 и 300 на година, прогнозират учените.
.
-----
В световен мащаб между 150 и 170 милиона души са заразени с вируса на хепатит C. Всяка година от хепатит С се заразяват между 3 и 4 милиона души. Голяма част от носителите на HCV остават недиагностицирани. 50% от болните в САЩ не знаят, че са HCV-позитивни. В Германия процентът е 90, във Франция – 44%, а в Полша - 98%. Една от причините тези проценти да са толкова високи е, че острата инфекция с вируса на хепатит С често протича безсимптомно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар