Translate

понеделник, 14 май 2012 г.

Артериалната хипертония -водеща причина за смъртност

  •   В България артериалната хипертония засяга около 2 000 000 души и е рисков фактор номер 1 за сърдечносъдовите заболявания.  
  • Продължителността на живота в България е с около 15 % по-ниска от средната за Европа и в 70-80 % от случаите  се дължи на сърдечносъдовите заболявания. 
  • В последните години се наблюдава известно снижаване на смъртността от сърдечен инфаркт, най-вероятно резултат от въведеното в България модерно лечение на острия коронарен синдром в разкритите в страната лаборатории за инвазивна диагностика и лечение. 
  • Проучвания в България сочат, че 89 % от болните с клинично изявени атеросклеротични заболявания – мозъчносъдова болест, исхемична болест на сърцето и периферносъдова болест, са с артериална хипертония. 
  •   Тревожни са тенденциите за нарастване на т. нар. „преждевременна смъртност”- до 64 години, която за последните 40 години  е нараснала  2 пъти.   
  • Водеща причина свързана със смърт  от ССЗ остава артериалната хипертония (АХ), 13% от смъртността глобално - 7 милиона годишно. Смъртността свързана с другите рискови фактори е както следва: с тютюнопушенето 9%, с повишеното ниво на кръвната захар 6% с понижената физическа активност 6%  наднорменото тегло и затлъстяването – 3%.  
  • През последните години все по-често ОПЛ и доболничните кардиолози   започват лечение с фиксирани комбинации . Въпреки това, контролът на АХ, дори сред градското население, не е задоволителен при приблизително двама от трима мъже и всяка втора жена нямат оптимален контрол.  
  •  Всеки трети хипертоник  във възраст 35-44 г. не знае за заболяването си.   
  • Колкото по-голяма е коремната обиколка, толкова е по-високо АН, по-висока честотата на хипертонията и 3 пъти по голяма честотата на диабета. Честотата на хипертонията нараства пропорционално с възрастта. 
  • Системното домашно измерване на АН може значително да подобри контрола на хипертонията.
-----
 
По данни на Световната здравна статистика за 2012 г., публикувана на 16 май от Световната здравна организация (СЗО), над 30% от населението над 25 г. имат повишени стойности на артериалното налягане (АН), независимо от етническата и расовата принадлежност и от икономическото развитие. Към 2012 г., над 970 млн. са хипертониците, а по прогнозни данни до 2025 г. ще нараснат до 1,56 млрд. У нас по изчисления хората с високи стойности на АН са над 2 млн. АХ предизвиква близо 20 млн. мозъчни инсулта/годишно и е виновна за около 8 млн. смъртни случаи/годишно, 12.7% от всички смъртни случаи. Жените са по-застрашени от наднормено тегло от мъжете и следователно са по-изложени на опасност от диабет, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

Няма коментари:

Публикуване на коментар