Translate

понеделник, 14 май 2012 г.

ЕС сложи таван на цените на мобилен интернет в роуминг

От известно време в сила са правила, автоматично ограничаващи потреблението на мобилен интернет в роуминг при достигане на определен лимит (50 евро), което предотвратява получаването на шокови сметки при пътуване в страните от ЕС. Съвсем скоро обаче оставането в постоянна връзка с интернет в страните от съюза ще стане много по-евтино, защото Европейския парламент гласува от 1 юли тази година потребителите да не плащат повече от 70 евроцента за мегабайт данни в роуминг. Догодина тази цена ще намалее до 45 евроцента, а през 2014 г. ще достигне до 20 евроцента. Промяната е драстична, тъй като през 2009 г. много оператори искаха по 4 евро за мегабайт данни.
Пак от 1 юли ограничението за сметките от 50 евро при ползване на мобилен интернет ще важи и за потребителите, пътуващи извън ЕС. При доближаването на тази сума или друга, предварително уговорена с оператора, хората ще получават предупредителни съобщения, електронни писма или известие и ще трябва да потвърдят дали желаят да продължат да ползват услугата.
Другите редукции от 1 юли тази година засягат цените на гласовите услуги и SMS в чужбина. Изходящите разговори ще са на цена 29 евроцента, входящите ще се таксуват по 8 цента, а текстовите съобщения ще са 9 цента. Догодина тези цени ще намалеят съответно до 24 цента, 7 цента и 8 цента, а от 1 юли 2014 г ще станат 19 цента, 5 цента и 6 цента. Това са цени без ДДС. Ценовите тавани ще останат в сила до 30 юни 2017 г. От 1 юли 2014 г. потребителите ще имат възможност да изберат отделен доставчик на услуги в роуминг, като при това запазят своя мобилен номер. Операторите в посетените страни ще имат стимул да предложат такива услуги на цени, близки до местните тарифи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар