Translate

сряда, 2 май 2012 г.

Запалянковците, които ще посетят Европейското първенство по футбол в Украйна тази година, трябва да се ваксинират срещу морбили

 Това важи с пълна сила и за летните олимпийски игри във Великобритания.
Според прогнозите пикът на епидемиите се очаква през летните месеци, когато ще бъдат и спортните събития. Украйна в момента се тресе от жестока морбилна епидемия. От  началото на годината досега в Украйна има 5 100 болни от морбили.Най-засегнати са градовете Киев и Лвов, където ще се играят част от срещите на 14-ото европейско футболно първенство. 
Във Великобритания досега са регистрирани около 200 души с дребна шарка, но се предполага, че там също ще има бум на болните през лятото. Засега успокоителното е, че Лондон, където ще се проведат XXX летни олимпийски игри, не е толкова засегнат от морбилите. Засега болестта се среща предимно в Уелс. Тя обаче може да бъде лесно разнесена. .
 По думите на д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор морбили е най-лесно и бързо предаваното изключително заразно инфекциозно заболяване, предаващо се по въздушнокапков път, при което 97% от контактните с него се заразяват, .
Той препоръча задължителна ваксинация за хората, които ще наблюдават на живо мачовете от първенството или олимпийските игри. 

Очаква се МЗ да излезе с предупреждение към всички българи, които ще присъстват на Евро 2012 или на олимпиадата, за заплахата от епидемията, както и със съвет да се ваксинират, преди да заминат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар