Translate

сряда, 2 май 2012 г.

Напоследък нарастват случаите на рак на кожата

Седмично по 180-300 нови случая на рак на кожата откриват лекарите  всяка година, по време на традиционната седмица за безплатни прегледи, която се провежда  в средата на май


По данни на Националния раков регистър 3500 са новооткритите случаи само за една година, от които 400 са меланом, най-страшния и трудно лечим рак на кожата

Бум от рак на кожата очакват лекарите през лятото заради силното слънце и прякото излагане под лъчите му с часове за тен.
Дерматолози от Българското дерматологично дружество акцентираха, че слънчевите изгаряния в детска възраст провокират заболяването впоследствие след 30-годишна възраст. А предозирания солариум пък може да провокира  меланомът. 
Те предупредиха абитуриентите да не се увличат по правене на бърз тен преди бала в студията за красота, а да се излагат на лъчите на солариума само по график, изготвен от лекар-специалист.
Солариумът трябва да се ползва само, след преглед при специалист дерматолог, тъй като някои бенки могат да се изродят в ракови образувания.
Около 150 на 100 000 е честота на злокачественото заболяване в нашата страна. За сравнение честотата на поява на меланома за Средна Европа е около 20 нови случая на 100 000 човека.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар