Translate

понеделник, 28 май 2012 г.

Тесните дънки и обувките с високи токове са опасни


Тесните дънки макар и сексапилни, са и много опасни и може да причинят сериозни увреждания на нервната система, предупреждава доктор Карън Боил от медицинския център Greater Baltimore в САЩ. Тя съобщава за множество случаи от практиката си на парестетична мералгия (meralgia paresthetica) – състояние, известно като синдром на изтръпване на бедрото и съпровождано от симптоми като гъделичкане, безчувственост, болка в горната част на краката или прекалено висока температура на крака.
Това е синдром, който се появява, когато нерв, вървящ по външната част на бедрото, е притиснат. Носенето на високи обувки в комбинация с тесни дънки също и влошава симптомите на синдрома, тъй като наклоняването на таза увеличава натиска върху нерва, пояснява д-р Боил, която предупреждава още, че може да се стигне дори до трайно увреждане на нервите, ако съветът за замяна на тесните дънки с широки бъде пренебрегван. Носенето на много тесни дънки включително и прекалено стегнати колани, може да доведе до свиване на нервите, скованост, херния и храносмилателни проблеми, а в някои случаи, да доведе до болки в долната част на гърба.
Да не пренебрегваме и факта, че високите токчета изместват центъра на тежестта и водят до промяна в позата на тялото, което пренапряга гръбначния стълб. А това увеличава рискът от проблеми, като скъсяване на ахилесово сухожилие, болки в петите, в ставите на големите пръсти, мазоли, а също така и травматични инциденти от рода на изкълчвания и фрактури.
Данните от австралийско проучване, относно последиците от носенето на 7-8-сантиметрови токове ежедневно, показват, че когато кракът е постоянно в позиция с повдигната пета нагоре и пръсти, сочещи надолу, се променя начинът на ходене, което е свързано с опасност от трайни увреждания на мускулите на крака. Носенето на обувки с висок ток може да причини още и плоскостъпие. Рискът се увеличава допълнително, ако жените прекарват по голяма част от времето в изправено положение.
Според други проучвания тесните дънки трябва да се избягват и от мъжете, опитващи се да имат деца, защото могат да причинят „прегряване” на тестисите, което води до намаляване на сперматозоидите. Освен това те може да доведат и до кандидоза - вид гъбична инфекция в интимната зона, прежулване и други възпаления.

Няма коментари:

Публикуване на коментар