Translate

четвъртък, 10 май 2012 г.

Спешни медицински кабинети ще бъдат разкрити в четири общински поликлиники

От юни вдигат заплатите на лекарите в "Бърза помощ"

Пациентите ще могат да търсят денонощна помощ в 5 ДКЦ- район „Студентски", 12 ДКЦ-„Люлин", 16 ДКЦ - „Кремиковци" и 24 ДКЦ - жк „Надежда".Целта е да се осигури максимално бърз достъп на линейките до пациенти в крайните квартали.
 „Готови сме да предоставим безвъзмездно помещения в тези поликлиники, където да се открият спешни кабинети и новите центрове да заработят до 2 месеца, стига да се намерят екипи от специалисти", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, по чието настояване  се проведе среща със здравния министър Десислава Атанасова, на която бе обсъдена дейността на спешната  медицинска помощ в столицата.
Фандъкова обясни, че общината ще потърси възможност да се включи в ремонта и оборудването на помещенията, а ще разчита на Министерството на здравеопазването да осигури лекарски екипи.По думите и предстои да  предложи на Столичния общински съвет да предостави за безвъзмездно ползване сградата на Центъра  за спешна медицинска помощ на  Сточна гара . „Така те ще могат да кандидатстват за обновяване по европейски проекти”, каза  Фандъкова.
Кметът призна, че в момента е проблем недостигът на спешни екипи. Тя припомни, че в 28-те общински болници и ДКЦ се извършват безплатни прегледи, а в Първа, Втора и Пета МБАЛ функционират денонощни спешни кабинети.Спешен кабинет има и в отдалечения район Нови Искър.
От своя страна здравният министър заяви, че МЗ е готово веднага да осигури линейки  и комуникация.за новите спешни центрове.
„Това е пилотен проект. Сигурна съм, че ще има успех. Подобни проекти има в Пловдив, Варна и Бургас”, каза тя и съобщи, че се подготвя специална  методология за разпределяне на лечебните заведения в 3 групи. Тези, които са в първо, ще имат клинична лаборатория и образна диагностика и в тях ще се обслужват спешни пациенти. Във второ ще извършват около 60% от болничните обеми  дейности, а в третата ще са най-високо специализираните болници. Така пациентите ще се насочват спрямо  различните нива на компетенции на лечебните заведения, с цел да се избегне лутането, прехвърлянето им от едно заведение в друг и  осигуряване на тяхното най-бързо и адекватно лечение. Ще се правят и специални карти, които ще показват пътят на болния през лечебните заведения.
Министърът съобщи още, че от 1 юни ще има увеличение на заплатите в „Бърза помощ" с 18%. "Парите ще дойдат от капиталовите разходи на МЗ, очакваме финансовото министерство да одобри вътрешната корекция в бюджета ни",поясни Атанасова. Предстои  да бъде приета наредбата 34, която ще позволи на медиците, избрали специализация по спешна помощ, да могат да специализират и във всички останали медицински специалности без ограничения. Според нея това ще направи сектора по-привлекателен и ще стимулира младите лекари да останат в системата на спешната помощ. Тя допълни, че не е одобрявала идеята на предшественика си д-р Стефан   Константинов за прехвърлянето на "Спешната помощ" към МБАЛ. Причината е, че Бързата помощ е държавна, а болниците са търговски дружества.


            

            

Няма коментари:

Публикуване на коментар