Translate

сряда, 9 май 2012 г.

Лекари затварят кабинети в селца


От орязани наполовина субсидии се оплакаха общопрактикуващи лекари, работещи в труднодостъпни райони в Пиринско. Заради това те започват да затварят кабинетите си там.
Парите са намалени заради въведената от тази година нова методика, по която се разпределят средствата за практики, обслужващи пациенти в отдалечени села.
Медиците настояха пред шефа на НЗОК д-р Пламен Цеков да бъде върнат старият начин на плащане.
Д-р Абдулах Лавчиев обслужва близо 1100 пациенти в селата Туховища и Слащен, които са на около 30 км от общинския център Сатовча и на 60 км от болницата в Гоце Делчев. „Миналата година получавах по около 1070 лв. месечно за работа в труднодостъпни райони, а сега сумата е наполовина. Не разбирам на какво основание са орязани средствата, след като нищо в тези села не се е променило", коментира докторът.
Той дава заплата на медицинска сестра и фелдшер. „Сега ще се наложи да правя съкращения", допълни Лавчиев, който не изключва вариант да затвори един от двата си лекарски кабинета. Според него джипитата във високопланинските села изпълняват ролята и на Бърза помощ за пациентите. В същото време близо 50% от жителите на селата в община Сатовча са с прекъснати здравноосигурител-ни права.
„Аз обслужвам пациенти в села, до които дори няма обществен транспорт. За да поддържам лекарските кабинети, се налага да пътувам с личен автомобил", коментира и д-р Ани Моллова, която се грижи за пациентите в Кочан и още три села.

В-к"Преса"

Няма коментари:

Публикуване на коментар