Translate

петък, 4 май 2012 г.

Безплатни консултации за рак на кожата на 9 май в цялата страна

 Те ще се извършат на 9 май  в университетските  клиники в София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен, като в  София ще преглеждат и в болница "Токуда", и във ВМА.Пълният списък на кабинетите е на сайта  derma.bg.
 Това съобщиха лекари от  Българското дерматологично дружество, което провежда кампанията „Евромеланома" за седма поредна година у нас.Кампанията  се организира в 26 държави и е под егидата на Европейската академия по дерматология и венерология.
Целта на инициативата е популяризиране на превантивните мерки за намаляване рискът от рак на кожата и да  се „поправят” две тенденции - меланомът да се открива в късен стадии и да поразява млади хора”.
Над 200 дерматолози в страната ще прегледат около 4000 души със съмнителни за рак, меланом пигменти, бенки и други кожни образувания. Само за един ден през миналата година в рамките на кампанията „Евромеланом”са консултирани 3000 души, а общо прегледаните са 4 000 души, от коитопри 400 са открити различни форми на кожен рак и предракови състояния.
През миналите години са прегледани 14 000 пациенти, като 400 от тях се оказали с различни форми на кожен рак, които са лечими, ако бъдат открити навреме. 
По думите на проф. Николай Цанков, председател на Българското дружество по дерматология, нищо не състарява кожата толкова, колкото слънчевите лъчи, които поради променената околна среда и появата на множество озонови дупки, вече не са толкова полезни, даже вредят.
Различават се шест типа кожа, като не всички хора са еднакво податливи на слънцето, което е виновник за редица кожни заболявания. Най-застрашени от тях са хора с понижено съдържание на меланин, с много светъл тен на кожата, т.нар. албиноси, както и тези с руса или рижава коса и с лунички.
При продължително излагане на слънце е задължително използването на фотозащитни средства. Фотопротекцята е наложителна при бременни жени, както и при тези, които ползват противозачатъчни средства, за предотвратяване пигментации по кожата . Не е нужно да се препичаме с часова под слънчевите лъчи, независимо колко висок защитен фактор е кремът ни. Дори да ползваме най-качествен протектор 50+, има неочаквани „капани” - потене, къпане, забравени участъци, които пропускат лъчите.За да набавим необходимото количество от витамин D е достатъчно е два пъти в седмицата да сме на открито за 15 минути по къси ръкави и голи крака.
Митът, че бенките, както и други кожни образования не трябва да се отстраняват, бе развенчан от дерматолозите. Според тях петната, които задължително трябва да се отстранят, са с асиметрична форма, назъбени граници, които променят цвета си, нарастват и се повдигат нагоре. Всеки, който забележи такива кожни образования трябва да се консултира със специалист.

--------
Опасни ли са бенките ви и как да познаете дали лезията, която имате, може да се окаже меланом? Ето 5 пункта, с помощта на които сами може да следите пигментните образувания по кожата си.
1. Асиметрия - когато бенката ви стане асиметрична, трябва да потърсите съвета на лекар.
2. Граници - ако ръбовете на бенката са неравни или назъбени, има вероятност образуванието да е меланом
3. Цвят - в една лезия не трябва да има 3-4 цвята. Не е добър знак също така, ако бенката потъмнява с времето. Този лесно забележим признак трябва да ви изпрати директно в кабинета на дерматолога.
4. Диаметър - не е добър знак, ако бенката променя размера си.
5. Релеф - ако забележите, че бенката се надига нагоре, става леко релефна, консултирайте се със специалист.

Няма коментари:

Публикуване на коментар