Translate

вторник, 22 май 2012 г.

740 лекарски практики в страната стоят незаети

В над 1300 малки градчета и села прегледите в здравните пунктове се извършват от фелдшери и медицински сестри. 580 000 души пък нямат свой личен лекар по местоживеене и пътуват километри до градовете за всяка рецепта.
Повечето от тях са пенсионери над 76-80-годишна възраст. Кандидати за джипита в Гоцеделчевско и Разградско например няма, въпреки че здравната каса предлага бонуси от 120 до 1250 лв. върху парите на докторите за тези населени места.
Това показват справки на районните здравноосигурителни каси (РЗОК) и НСОПЛБ.
Според д-р Сатиен Подора, ОПЛ в сливенското с. Кермен, повече от 20 години, ако се дадат повече пари за неблагоприятните практики, ако общините въведат преференциални наеми за лекарските кабинети и ако те поемат част от сметките за електричество и отопление на ОПЛ това може да ги привлече в селата.
Видинска област обаче е ударник по заети лекарски практики. РЗОК е сключила 64 договора със 72-ма ОПЛ, част от които обслужват по повече от едно населено място, което ще рече, че са осигурени лекарив 89% от лекарските практики. Според сключените договори на 10 000 регистрирани човека са осигурени шестима, показва пък справка на МЗ. Все още обаче недостатъчно обезпечени са общините Бойница, Макреш и село Раковица. Въпреки че в Белоградчик има 4 лекарски практики, общината има остра нужда от лекари, които да обслужват и селата Рабиша, Салаш и Стакевци, чиито кабинети се намират в самите населени места, уточниха от РЗОК.
В Разградско заради недостатъчните лекари на едно джипи се падат поне 5000 пациенти, показва справка на РЗОК. Една от лекарките с най-много записани в пациентската си листата е д-р Селиме Карагьозова, която лекува 7200 човека. Отделно от тях тя се грижи и за около 1000 души без здравни осигуровки, но нито тя, нито колегите и връщате такива хора.
Основната част от пациентите и са от Разград, но близо 1500 са разпръснати в три села- Дянково, Бисерци и Звънарци, където д-р Карагозова е наела целодневно фелдшери и медицинска сестра.
РЗОК обаче вече няколко пъти я е глобявала, защото работи в извънработно време, макар
че такова ограничение в НРД няма. Такива санкции са налагани и на други нейни колеги.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар